NETTARKIV

Designfeil på Elkems nye kraftverk

- Jeg kan ikke gå ut med tall, men alle slike hendelser har en konsekvens i form av at man ikke kan produsere slik man hadde planlagt, sier Johan Hovland i Elkem.
- Jeg kan ikke gå ut med tall, men alle slike hendelser har en konsekvens i form av at man ikke kan produsere slik man hadde planlagt, sier Johan Hovland i Elkem.Bilde: CAMILLA AADLAND
Trond Gram
20. apr. 2009 - 13:31

Alt var ikke på plass da Terje Riis-Johansen offisielt åpnet Elkems nye kraftverk i Sauda 21. april. Kort tid etter at produksjonen startet i to av de nye turbinene i Sønnå kraftverk i fjor, ble de skadet.

Det var Rainpower som sto bak design og konstruksjon av de skadde turbinene. Nå har selskapet funnet ut hva som var årsaken til turbinhavariet.

To av tre turbiner skadet

– Det var en designfeil på løpehjulene som var hovedårsaken til havariet, sier direktør Stian Breilo til Teknisk Ukeblad.

Rainpower har satt inn tre turbiner i det nye kraftverket, to av dem helt like og utsatt for samme skade. Nå må det enten bygges nye løpehjul eller designet på de eksisterende løpehjulene må endres for å justere den hydrauliske profilen.

Ifølge Breilo er den feilen som oppsto på løpehjulene i Sønnå ikke et ukjent problem. Utbyggerne ønsker bedre effekt og utnyttingsgrad. Det stiller større krav til design og utforming.

Kontinuerlig utvikling

– Det er en kontinuerlig utvikling på løpehjul. Det har vært en utvikling i forhold til dette med virkningsgrad hvor kunden har en målsetting om høyere effekt. Det blir en balanse mellom konstruksjonskriterier på styrkeberegninger, kontra det å få best mulig virkningsgrad, sier han.

Breilo får støtte fra Halvard Bjørndal i Norconsult. Ifølge ham krever konkurranse og prispress i vannkraftbransjen billigere produksjon og kortere prosjekteringstid. Økende materialkostnader de siste årene har ført til at flere konstruksjoner blir slankere for å redusere kostnadene.

Høyere krav til kompetanse

– Høyere materialutnyttelse stiller større krav til materialkvalitet og fabrikasjon. Dette gir større krav til kompetanse hos leverandørene, sier Bjørndal.

Han viser til at leverandørene før hadde en enkel beregningsformel, med en viss sikkerhetsmargin. Med dagens beregningsmåter trenger man ikke denne marginen.

– Dette gir mindre marginer mot uforutsette effekter, beregningsfeil og materialfeil, noe som stiller høyere krav til at man har oversikt over alle statiske og spesielt dynamiske belastninger, forteller han.

Stor utbygging

Direktør for Elkem Energi, Johan Hovland, forteller at turbinhavariet gir økte kostnader for Elkem. Utbyggingen har en prislapp på 2,1 milliarder kroner.

– Jeg kan ikke gå ut med tall, men alle slike hendelser har en konsekvens i form av at man ikke kan produsere slik man hadde planlagt, sier han.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.