ARBEIDSLIV

Designere på hugget

29. mars 2001 - 10:17

Fredrikstad: Jungeltelegrafen lokker både kunder, eksperter og nye ideer til et ensomt sted i skogen utenfor Fredrikstad. Der konkurrerer 25 ansatte i Bård Eker Industrial Design AS med et hvilket som helst firma verden over innen design av nye produkter. Design er ikke bare vakre tegninger og dristige skisser. Det er like mye hardt arbeid med dummyer, et utall halv- og helprototyper.

– Design er et misbrukt ord. Industridesigneren skal ikke overkjøre noen, men være ydmyk overfor alle andre fagdisipliner og kunne tilpasse seg krav fra alle de andre. Design er et kompromiss for å få frem helheten, sier industridesigner Bård Eker.

Bare nøkkelpersoner

Bedriften består av en liten gruppe selvstendige mennesker som jobber tett og kan gjøre mange operasjoner samtidig, understreker Eker. – Vi utkonkurrerer etablerte utviklingsavdelinger på flere hundre mennesker. Selvsagt kan drøssevis av underleverandører både frese og lage avstøp, men alle som jobber her er nøkkelpersoner. De er plukket ut til å utføre en spesiell jobb – men også til å jobbe sammen. Vi har eksempelvis eksperter på 3D-målemaskin, 5-akset CNC høyhastighetsfres, vakuumstøpemaskin, 3D-printer (stereolitograf) – omtrent komplett utstyr for enhver oppdragsgiver fra idé til produkt.

Produktutvikler Christoffer Andreas Haarbye forteller at nye produkter tidligere ble til ved at å støvsuge markedet og plukke de minste og beste komponentene blant hyllevarene verden over. – Vi ville ikke finne opp hjulet på nytt for hver bidige del. Dette holder ikke i dag. Nå får vi en spesifikasjon fra oppdragsgiver som viser hvor stor plass vi har til rådighet, sier Haarbye.

Bygger nettverk

Ut fra spesifikasjonen blir komponentene dimensjonert. Deretter stiller bedriften krav til de dyktigste komponentprodusentene de vet om, med hensyn til størrelse og egenskaper. – Det viktige er å bygge opp et nettverk med oppdragsgivere og underleverandører verden over etter hvert som arbeidet skrider frem. Da fungerer det – fordi alle deltakerne føler at det ligger noe for dem der. På enkelte oppgaver benytter vi over 100 underleverandører verden rundt, sier Haarbye.

Han mener bedrifter som oftest jobber på grensen av det mulige og driver underleverandørene nye skritt fremover. – Vi har spisskompetanse på ulike områder. Noen er unge med tung teoretisk bakgrunn, andre er fingernemme, jordnære mennesker med spesielle, praktiske evner.

Entusiasme

For Bård Eker er det viktigste at medarbeiderne har entusiasme og stå-på humør. Den som gløder av interesse og lyst til å jobbe med nettopp denne type arbeid, er som regel den rette personen. Samtidig krever det opplæring og tilvenning for å kunne tilføre bedriften det den trenger.

Eker er både sjef og den som tar avgjørelser på stående fot – selv om mye ansvar er delegert. Han flyr rundt og organiserer, koordinerer og trekker i de fleste trådene. Ballasten hans er både arkitekt- og ingeniørstudier, selv om han egentlig er utdannet industridesigner med bred praktisk erfaring fra mange ulike tunge oppgaver.

Men hver enkelt medarbeider drar også i sine tråder og trekker veksler på hverandre døgnet rundt. For eksempel ble elektroniske komponenter tidligere testet i sluttfasen for eventuell varmgang før de slapp ut på markedet. I dagens kompakte projektorer blir varmen overvåket helt fra starten og kan være dimensjonerende for flere komponenter. – Det er ikke snakk om brannfare. Det er kvaliteten som lider dersom varmen ikke er under kontroll, påpeker termisk utvikler Cato Moe.

Riktig lengdegrad

Bård Eker liker å bo litt avsides i skogen. Det er bra å være avskjermet med vakker natur og brostein rundt alle hushjørner. Med det verdensomspennende nettverket som finnes i dag, er det problemløst å ha hovedkontor i Brasils regnskog eller på Sydpolen. Men lengdegraden kan være viktig. De kan kommunisere med USA på den ene siden og Asia på den andre siden i løpet av samme døgnet. Det klarer ikke amerikanere og asiater seg i mellom.

På det avanserte nivået Eker og hans ansatte arbeider, er industrispionasje en meget nærliggende trussel. Solide låser og alarmanlegg er derfor standardutrustning på alle dører. Engelsk er det tekniske språket. Arbeid med tolk blir for upresist i dette yrket. – Men vi tester både språk, kommunikasjonskultur og måten å kommunisere på når vi leter etter komponenter, kunder og underleverandører, sier Eker. – Strategien er å ligge i tet samtidig som vi ikke har noen fasttømret langsiktig strategi. Vi må kunne hoppe rundt på første vink og ta fatt lenge før andre med mer tungrodd organisasjon makter å snu seg.

Fremtidsvyene er rett og slett å bli stadig bedre. De ansatte er kontinuerlig inne i en lærekurve for å kunne håndtere stadig større prosjekter og mer komplekse oppgaver og dermed få frem mer raffinerte produkter – helst i stor volumproduksjon.

Grensesprengende

Da den nyutdannede industridesigner Bård Eker kom i kontakt med norske oppdragsgivere i 1989, ble han møtt med stor skepsis. Markedsførerne var ofte positive til designere, mens de tekniske ekspertene var mistroiske. De hadde erfart at konstruksjon, produksjon og økonomi ikke fungerte. Prosjektene var ikke gjennomtenkt. Oppgaven ble derfor å gå til bunns i teknikk og designverktøy for å kunne ta frem et komplett produkt – integrert med rasjonelle produksjonsverktøy, montasjefiksturer, brukerveiledning og salgsmateriell.

– På den annen side kunne vi ikke kommet der vi er i dag, uten oppdragsgivere. Vårt største bein de siste årene har vært InFocus – tidligere Ask og Proxima. Men helt fra starten har det vært store utfordringer å bite i med nye ting å lære. De fleste har en sterk drivkraft: Jobbe helt på kanten av det de i dag behersker – og har sterke ambisjoner om å styrke sine sterkeste sider for å kunne sprenge dagens grenser, sier Bård Eker.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.