IT

Designer for ekstrembrukerne

30. juni 2009 - 14:19

Nødnettet

  • Nødnettet er redningsetatenes eget lukkede samband og helt uavhengig av de andre mobilnettene.
  • Hvis nettet ikke er tilgjengelig kan terminalene snakke med hverandre som walkie-talkier.
  • Første trinn av det nye landsdekkende nødnettet ble ferdig i fjor på Østlandet. I løpet av 2012 skal hele landet være ferdig utbygget.
  • Nettet er basert på TETRA (Terrestrial Trunked Radio)-teknologi som er utviklet av Motorola.
  • Nettet opererer på frekvensområdet 380 - 400 MHz og får meget god dekning både uten- og innendørs.


Blålysetater over hele verden blir digitalisert. I Norge skal det nye digitale nødnettet sørge for sikker avlyttingsfri kommunikasjon mellom folk i politi, brannvesen og ambulanse.

Avansert

Til sammen skal det anskaffes rundt 40.000 terminaler til mobilt bruk og i biler.

Ingen liten ordre, selv om antallet bare en det bare utgjør rundt en ukes omsetning av mobiltelefoner her i landet. Men det er i antall.

Prisen for en nødnett-terminal er noe helt annet. Og det er kanskje ikke rart. Den skal bokstavelig talt gå gjennom ild og vann uten å hikke.

Ny digital nødverden

– Alle kan se for seg de gamle analoge kommunikasjonsenhetene som blålysetatene har brukt til nå. Vi har en svært høy andel av dette markedet og den har vi tenkt å beholde inn i den digitale verden, sier Motorolas direktør for design av telekommunikasjon og dataprodukter, Bruce Claxton.

– I dag er det helt andre krav til slike produkter enn tidligere. De skal gjøre jobben perfekt, men de skal være i bakgrunnen og ikke forstyrre folk i en vanskelig situasjon. Derfor tester vi produktene om og om igjen i tett samarbeid med brukerne i deres jobbsituasjon, sier han.

Og det holder ikke med teknologier alene.

– Vi bruker psykologer, antropologer og andre fagfolk for å skreddersy terminalene og grensesnittene best mulig. Selv om slike terminaler på mange måter minner om en krysning av mobiltelefoner og walkie-talkier skal de brukes av folk som ikke kan ta øynene bort fra det de jobber med. Det skjønte vi allerede i 1985 da vi plasserte nødknappen ved siden av antennen slik at de kunne finne den uten å ta øyene bort fra situasjonen.

Ekstremt

Brukerne Motorola designer apparater for er temmelig spesielle.

De kan oppleve timer og dager med lite spennende venting etterfulgt av øyeblikk med ekstreme opplevelser.

– Vi kaller dette for høyhastighets humane faktorer, og vi må ta hensyn til det i designen av kommunikasjonsverktøyene deres. Brannfolk og andre må ofte ha på seg hansker og det kan ikke hindre dem i å kommunisere. Terminalene må være det vi kaller hanskbare.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.