ENERGI

Derfor stuper strømprisen i morgen

Spotprisen går ned til 3 øre i hele landet.

Mildt vær, vann i magasinene og mye snø i fjellet sender strømprisen til bunns i Nord- og Midt-Norge. Sør-Norge får inn rimelig vindkraft fra Sverige og Danmark.
Mildt vær, vann i magasinene og mye snø i fjellet sender strømprisen til bunns i Nord- og Midt-Norge. Sør-Norge får inn rimelig vindkraft fra Sverige og Danmark. Foto: Ellen Synnøve Viseth
25. mai 2022 - 17:16

I morgen blir snittprisen i Sør-Norge 52 øre, mens det midt på dagen vil være ekstremt billig å bruke strøm:

Klokken 10 deiser strømprisen ned til 6,5 øre. Derfra fortsetter den nedover til bare 3,2 øre i timen mellom klokken 15 og 16. Om kvelden prisen tilbake til rundt én krone per kilowattime.

Avgifter og nettleie kommer i tillegg. Inkludert avgifter er snittprisen i Sør-Norge i morgen 68 øre, og den billigste timen 5,2 øre.

Vindkraft fra naboene

Det er første gang i år at døgnprisen faller under en krone også sør i landet. Hvorfor skjer dette nå?

– Det er forventet stor produksjon av vindkraft i Sverige og Danmark gjennom dagen i morgen. Samtidig gir mange timer med høy vindkraftproduksjon på kontinentet betraktelig lavere priser og mye import på mellomlandsforbindelsene. I tillegg er det lavere forbruk enn normalt i morgen siden det er en helligdag, sier kommunikasjonsrådgiver i Statnett, Håkon Smith-Isaksen Holdhus.

– Sammen med høy kapasitet på forbindelsene fra Midt-Norge og sørover, gir det en situasjon der det ligger an til vesentlig lavere priser i Sør-Norge enn det vi er vant med mye av dagen i morgen, skriver Holdhus.

Sol og mildvær i Nord

I motsetning til i sør, har strømprisene i Midt- og Nord-Norge stort sett vært svært lave hele vinteren og våren. I motsetning til sør og vest i landet, er magasinfyllingen i midt og nord nokså normal, og det ligger mye snø i fjellet. 

Værmeldingen for Tromsø på Kristi Himmelfartsdag forklarer noe av den rekordlave strømprisen. <i>Skjermbilde:  Yr</i>
Værmeldingen for Tromsø på Kristi Himmelfartsdag forklarer noe av den rekordlave strømprisen. Skjermbilde:  Yr

I morgen når strømprisen i nord nye bunner: Snittprisen for hele døgnet er bare 8 øre, og prisen beveger seg ikke over 12 øre i noen enkelttime. 

– I morgen er det i tillegg helligdag og så vidt jeg kan se meldt mildvær - ja rett ut sommerlig - over omtrent det hele, fra Trøndelag og nordover. Dette gir svært lavt forbruk, skriver Holdhus.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.