KRAFT

Derfor stoppet atomkraften

Kjetil Malkenes Hovland
2. des. 2010 - 16:05

Atomreaktorene Oskarshamn 3 og Ringhals 1 skulle vært tilbake i drift i går.

I dag skrev Teknisk Ukeblad at begge fortsatt står stille, noe som kan gi høye strømpriser: Les saken her

Ringhals har problemer med såkalte dumpeventiler, og Oskarshamn 3 med turbinlagrene.

Les også: Nye kjernekraftproblemer i Sverige

IFE forklarer

Fortsatt har det kommet lite informasjon om hva som er problemet med reaktorene, og når de kan være i drift igjen. Sikkerhetssjef Atle Valseth ved Institutt for Energiteknikk (IFE) på Kjeller mener disse ventilene har med sikkerheten å gjøre.

Atomreaktoren på IFE, Kjeller. Bildet er tatt i juni 2010.
Fortsatt har det kommet lite informasjon om hva som er problemet med reaktorene, og når de kan være i drift igjen. Sikkerhetssjef Atle Valseth ved Institutt for Energiteknikk (IFE) på Kjeller mener disse ventilene har med sikkerheten å gjøre. IFE PÅ KJELLER: Dette er IFEs kjernereaktor på Kjeller, hvor Atle Valseth er sikkerhetssjef. Kjetil Malkenes Hovland

– I turbinen har du mye damp som du må bli kvitt. Det er nok et sikkerhetssystem det er snakk om her, uten at jeg kan si det helt sikkert. I en tenkt situasjon må du kunne kvitte deg med trykket, sier han til Teknisk Ukeblad.

Vattenfall-eide Ringhals har ikke oppgitt hvor omfattende problemene med dumpeventilene er. Selskapet opplyser sent torsdag kveld at reaktoren startes opp om ettermiddagen 3. desember, med full drift 7. desember.

– Vi fikk et automatisk hurtigstopp bare kort tid etter at vi faset oss inn på nettet, sier informasjonssjef Gösta Larsen ved Ringhals-anlegget til Sveriges Radio.

Les også: Vinterens strømpris avgjøres av kjernekraften

Sjekker saken

På Oskarshamn 3 viser et måleinstrument på et turbinlager for høy oljetemperatur. Anlegget har lenge hatt problemer med havarerte turbinlagre, og har måttet ty til midlertidige løsninger. Turbinlagrene er det som selve turbinen hviler på.

– Turbinen henger på en stor aksling som bæres av to eller flere lagre. For at lagrene ikke skal havarere må man ha de riktige betingelsene. Temperaturen er viktig for at oljen skal ha de riktige smøreegenskapene, sier Atle Valseth.

Selskapet opplyser i ettermiddag at reaktoren skal være tilbake i drift i løpet av kvelden.

– Vi må undersøke om det er en feil som gjør at oljen er for varm, eller om det er en målefeil, sier informasjonssjef Anders Österberg hos det E.On-eide energiselskapet OKG til nyhetsbyrået TT.

Mange problemer

– Hvorfor har det vært så mange problemer med svensk kjernekraft?

– De hadde en del problemer i fjor også. Dette både av teknisk og organisasjonsmessig karakter, så vidt jeg har forstått, sier Valseth.

– Anleggene er begynt å bli gamle, skyldes problemene alderen?

– Det er det vanskelig å si noe generelt om. Det har vært et stort fornyingsprogram spesielt på Oskarshamn, men også på Ringhals. Mange komponenter byttes ut. En tidligere hendelse på Forsmark skyldtes organisatoriske årsaker. Hva problemene skyldes denne gang er vanskelig å si, men alderen på anleggene gjør at man har et stort fornyingsprogram, sier Valseth.

Les også: Her er årsaken til fjorårets strømpriser

Ajajaj

Til sammen mangler det nå over 2000 megawatt (MW) kapasitet i den svenske strømforsyningen. Ringhals 1 leverer 855 MW og Oskarshamn 3 rundt 1400 MW ved full drift.

Dermed kan det gå mot ny kritikk av energiselskapene, som lovet stødigere drift i atomkraften denne vinteren.

Eller som vårt svenske søstertidsskrift skriver: Ajajaj, det funkade inte nu heller

Les også:

Risikerer ekstrempriser til 2015

Hydro og Elkem: Bidrar til lavere strømpris

Nok en strømrekord

– Tømmer vannmagasinene

– Norge må eksportere kraft

– Fjernvarme demper kraftkrise

– Lønnsomme utenlandskabler

Vannmagasinene ned – kraftprisene opp

– Flytt månelandingen til Midt-Norge

Venter lavere strømpriser

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.