IT

Derfor blåser IT-sjefen i grønn IT

INGEN BEKYMRINGER: Selv om strømmåleren løper løpsk, er det sjelden IT-sjefens jobb å håndtere regningen etterpå.
INGEN BEKYMRINGER: Selv om strømmåleren løper løpsk, er det sjelden IT-sjefens jobb å håndtere regningen etterpå. Bilde: Tore Stensvold

En undersøkelse blant IT-sjefer i 100 store norske bedrifter og organisasjoner avslører lav strømbevissthet.

Og kanskje er det bare naturlig: Kun 15 prosent betaler strømutgiftene til servere og maskinpark over IT-budsjettet, viser undersøkelsen.

– Dette gir dårlige vilkår for grønn it i Norge, mener Anders Lindgren, markeds- og kommunikasjonsdirektør i IT-konsulentselskapet Steria, som har bestilt rapporten av Medialect.

Les også:

Motivasjonsproblem

Grønn IT gir både klimagevinst og - kanskje viktigst for bedriftene det gjelder - lavere strømutgifter.

– Men hva motiverer IT-sjefen til å prioritere grønn IT, når strømregningen uansett ikke havner på hans eller hennes skrivebord, spør Lindgren.

Han mener de dårligere tidene burde motivere flere bedrifter til å satse på grønn it som et rent kostnadsbesparende tiltak.

Les også: Grønn IT på hype-toppen2

Halvt tonn CO per PC

Ifølge FN-rapporten "Computers and the environment" fra 2003, forårsaker produksjonen av én PC utslipp av minst et halvt tonn CO2.

Les også:

– Levetiden blir dermed en av de viktigste miljøfaktorene for IKT- utstyr. Da blir faktorer som kvalitet, energibruk, ergonomi og muligheter for oppgraderinger viktig både for miljøet og bankkontoen, fastslår Erich Wessel, seniorrådgiver i makeITgreen til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Pressenytt.

Les også: Store besparelser i grønn energi

Offentlig påvirkning

Regjeringen har nylig lagt fram nye anbefalte miljøkriterier for innkjøp av it til stat og kommune. Der stilles det blant annet krav til energiforbruk, kjemikalier og levetid.

– Det offentlige kjøper årlig inn informasjonsteknologi for omkring 250 milliarder kroner, og har dermed en stor mulighet til å påvirkehvilken retning IT-bransjen tar i Norge, mener Anders Lindgren.

Les også:

Én av fem

I vår kom det fram at grønn it sto på prioriteringslisten til omkring 1 av 5 norske it-sjefer, og dermed havnet ganske langt bak i køen over populære teknologier.

Til sammenligning svarte 1 av 3 svenske it-sjefer at de ville prioritere grønn it i år.

Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.