OLJE OG GASS

– Dere må ikke innbille dere at ulykker ikke vil skje

Ole K. Helgesen
26. aug. 2010 - 15:23

Stavanger/ONS: I typisk amerikansk stil trappet filmstjernen Kevin Costner opp på hovedscenen på ONS i Stavanger og serverte en tale som spilte sterkt på følelser.

Det er vanskelig å si hvor mange oljetopper som ble «starstruck», men skuespilleren kan i alle fall ikke lenger påstå at oljebransjen ikke vil lytte til ham.

Han har hatt møter med mange av de største selskapene under ONS, inkludert Statoil.

Overrasket

Målet for Costners visitt på ONS er å selge sentrifugen som selskapet hans, Ocean Therapy Solutions, har utviklet. Utstyret brukes i BPs opprydningsarbeid i Mexicogolfen.

– Tro meg, jeg er like overrasket over å se dere som dere er av å se meg, sa Costner til en nærmest fullsatt sal av oljefolk.

Les også: Irritert Costner

Kritiserte bransjen og myndighetene

I talen sin fortalte Costner at han investerte 20 millioner dollar i renseteknologi fordi han hadde en drøm å bruke rikdommen sin til noe større enn seg selv.

– Forventet jeg at oljeindustrien skulle ta imot oss med åpne armer da vi kom med en løsning på deres problem? Ja.

– Forventet jeg at myndighetene skulle være positivt innstilt? Ja.

– I stedet ble vi møtt med apati og en holdning om at alt var i orden. Du har en løsning på et problem som ikke finnes, fikk jeg beskjed om. Og da tenkte jeg: jøss, hva er det jeg har røyket? De har jo løsninger.

– Men hva så vi da ulykken i Mexicogolfen?

– Den første løsningen var å bruke giftige dispergeringsmidler for å få oljen til å synke lengre ned i havet. Dermed ble utfordringen å forklare en skremt befolkning hvorfor det var viktig å bruke giftstoffer for å få oljen dypere slik at den brukte lengre tid til å nå land.

– Den andre løsningen var å minimere hvor stor mengde olje som ble sluppet ut. Dette er noe ungdom gjør når de har gjort noe galt. Det er ikke noe voksne mennesker i næringslivet kan gjøre når det skjer så alvorlige hendelser, sa filmstjernen til oljefolket.Spilte på følelser

Han la spesielt vekt på at oljebransjen ikke må innbille seg at ulykker ikke skjer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Jeg ber dere tenke på ulykken i Mexicogolfen. Tenk på alle menneskene som går med gummistøvler og vernedresser og rydder opp strendene. Tenk på dyrene og fuglene som lider, dekket av olje. Tenk på de tomme strendene. Og uttrykkene til menn som må fortelle sine koner at de ikke lenger klarer å forsørge dem. Og hvordan det er å fortelle sine barn at de må flytte til et helt nytt sted de ikke har noe forhold til fordi alle jobbene er forsvunnet.

Skuespilleren var klar på at hele bransjen har et ansvar for å sørge for at ulykker ikke får katastrofale følger for hele samfunn og miljøet.

– Det forventes at dere har løsningene når det skjer ulykker. Dere må ikke innbille dere at ulykker ikke vil skje.

Miljøteknologi

Ocean Therapy Solutions' sentrifuge som skiller olje fra vann ble opprinnelig utviklet for bruk ved småskala-utslipp, men etter oljekatastrofen har teknologien blitt tilpasset større utslipp.

Costners selskap jobber med å separere alt på skip for å slippe å frakte oljeslam og vann til land. I sentrifugen blir det tunge vannet slynget ut mot siden og kan tappes ut, mens den lette oljen samles i midten og kan tappes av.

OTS-sentrifugen skal tåle alle typer olje med ulik viskositet og heller ikke bli ødelagt av urenheter.

Costners selskap Ocean Therapy Solutions har utviklet og patentert en sentrifugeseparator.

Etter at oljeholdig vann er sugd opp fra havoverflaten, blir oljen separert fra vannet og pumpet over i tanker. Vannet skal være så rent at det kan slippes rett ut i havet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.