IT

Departementskritikk mot samhandlingsreformen

Både Kommunal- og regionaldepartementet og Samferdselsdepartementet, med henholdsvis Liv Signe Navarsete og Kristin Halvorsen i spissen, har innvendinger til forslaget til samhandlingsreform.
Både Kommunal- og regionaldepartementet og Samferdselsdepartementet, med henholdsvis Liv Signe Navarsete og Kristin Halvorsen i spissen, har innvendinger til forslaget til samhandlingsreform. Bilde: Scanpix

Både Kommunal og regionaldepartementet (KRD) og Kunnskapsdepartementet (KD) har innvendinger til forslaget som kommer fra helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). Uttalelsene er gitt på embetsnivå.

Ifølge Kommunal Rapport følger Navarsetes departement opp kritikken mot loven som skal regulere samhandlingsreformen, om at den er for utydelig. Departementet understreker at det er viktig at ansvaret kommunene skal ha er tilstrekkelig klart.

– Tydeligere ansvarsforhold

KRD mener også at en tydeligere kartlegging av ansvar i lov og forskrift vil gjøre det mulig å unngå unødvendig uklarhet om ansvarsforhold.

Departementet mener også at det vil være «svært krevende og kostnadsberegne det som er nye kommunale oppgaver dersom lovverket gir rom for at det skjer en glidende og stilltiende forskyvning av ansvar for helse- og omsorgstjenesten fra spesialisthelsetjenesten til kommunene».

KRD sier også nei til at Helse- og omsorgsdepartementet skal ha lovhjemmel til å pålegge kommuner å samarbeide, og viser til at slike hjemler i praksis ikke blir benyttet.

– Henger ikke sammen

Kunnskapsdepartementet kritiserer både at ansvarsfordelingen og de økonomiske konsekvensene er uklare.

Departementet får det ikke til å henge sammen at det flere steder i lovforslaget slås fast at kommunene skal overta oppgaver fra spesialisthelsetjenesten, samtidig som det også heter at «kommunenes plikter i all hovedsak videreføres i samme omfang og innhold som i dag».

KD ber Helse- og omsorgsdepartementet klargjøre hvilke endringer i ansvarsområdet som er en konsekvens av lovforslagene.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.