KRAFT

Denne vindparken presterte best i 2013

Produserte mer vindkraft enn forutsatt.

MER ENN FORVENTET: Høg-Jæren produserte nær fem prosent mer enn forutsatt i løpet av fjoråret. Det sikret den bransjeprisen Årets Vindkrigar, nok en gang. Foto: Håkon Jacobsen
MER ENN FORVENTET: Høg-Jæren produserte nær fem prosent mer enn forutsatt i løpet av fjoråret. Det sikret den bransjeprisen Årets Vindkrigar, nok en gang. Foto: Håkon Jacobsen Bilde: Håkon Jacobsen
27. mars 2014 - 17:20

Hvert år deler den norske vindkraftforeningen Norwea ut vindkraftbransjens egen Oscar, "Årets vindkrigar".

I år går prisen, nok en gang, til Høg-Jæren vindpark.

Norwea har gått gjennom norske vindparker over 10 MW og sett på hvilken av dem som presterte best ut i fra egne forutsetninger i løpet av 2013.

Høg-Jæren vindpark i Rogaland produserte i fjor 222 GWh. Det er 104,7 prosent, altså nesten fem prosent mer enn forutsatt.

Les også: Denne haien og røff sjø stopper verdens største vindpark

Ikke alene

– Vi kan måle vindparkene ut i fra brukstid, produksjon eller sveipet areal. I år ville vi se på hvem som presterte best ut i fra forutsetningene.

Selv om det blåser mye i en park ett år, betyr ikke det at dette dermed er den beste parken.

Den beste er den som presterer best i henhold til ressursene den har, sier produksjonsrådgiver i Norwea, Carl Gustaf Rye-Florentz.

Høg-Jæren er ikke alene om å produsere mer enn forventet. Også Mehuken vindpark i Vågsøy og Kjøllefjord i Lebesby, Finnmark har produsert mer enn forventet. Men ikke så mye som 104,7 prosent, som Høg-Jæren.

– Vanligvis produserer vindparkene dårligere enn forutsatt. Her har vi en vindpark som har produsert nesten fem prosent mer vindkraft enn den skulle, sier produksjonsrådgiver i Norwea, Carl Gustaf Rye-Florentz.

Andre år på rad

Det er andre år på rad Høg-Jæren vindpark stikker av med Norweas bransjepris. I fjor ble prisen tildelt den enkeltturbinen som hadde produsert flest fullasttimer i 2012.

Det var turbin 2 i nettopp Høg-Jæren vindpark, som hadde produserte over 3592 fullasttimer. Turbinens totalproduksjonen var på over åtte millioner kWh.

– Vi har også i år enkeltturbiner som har produsert veldig bra. Hywind har faktisk produsert 108 prosent. Men i år går altså prisen til den vindparken som presterte best ut i fra årsproduksjonen justert for årets vindforhold, i forhold til normal produksjon, sier Rye-Florentz.

Årets vindkrigar 2013 ble delt ut torsdag ettermiddag på Norweas årsmøte i Gamle Logen i Oslo.

Les også:

173.500 datastyrte speil gir strøm nok til 140.000 hjem

Her får Spinwind gjennomgå  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.