Betong og armering

Denne undervurderte armeringen sparer tid og penger

Nå kommer veiledning om fiberarmering av betongkonstruksjoner. Betongforeningen venter økt bruk.

Illustrasjonen viser hvor fiberarmering har størst fordel. Der skjærkrefter kan føre til brudd bidrar fiberarmering til å øke styrken på konstruksjonen i betydelig grad. (Illustrasjon: Kjersti Magnussen)
Ferdig betong med armeringen inkludert. (Foto: Joachim Seehusen )
Her pumpes betongen inn i Gulskogen kjøpesenter, med fiberen blandet inn. Det er selvkomprimerende betong, vibratorer fører til at fiberen synker eller klimper seg, og ikke holder seg jevnt spredt i betongen (Foto: Joachim Seehusen )
Våt fiberarmert betong, fiberen stikker frem både her og der – tilsynelatende jevnt fordelt. Spennarmeringen, med plastbeskyttelse ville ligget betydelig tettere om dette hadde vært støpt uten fiber. (Foto: Joachim Seehusen )
Zahaara About Khalil, sitter her på et av pælehodene som dekkene flyter på. Khalil har beregnet dimensjonering og armering, og forsikrer at dekket vil holde hva det lover – uten å ta skade av setninger. (Foto: Joachim Seehusen )
Prosjektleder Per Kristian Hegg hos Betonmast forteller at når reparasjonsarbeidene er ferdige begynner de på et nybygg og et parkeringshus. P-huset får kombinasjonen fiber- og spennarmering i bærende konstruksjoner, også over bakkenivå. (Foto: Joachim Seehusen )
Setninger i grunnen lå bak behovet for å støpe nytt dekke. Disse setningene vil fortsette, rør som ligger i grunnen under betongplaten, er derfor festet i oppheng som blir støpt fast når betongen sprøytes inn. (Foto: Joachim Seehusen )
Hele den den delen av kjøpesenteret som nå repareres dekker 10.000 m2, Betonmast rekker å støpe 1000 m2 i løpet av en arbeidsdag. (Foto: Joachim Seehusen )

Nå kommer veiledning om fiberarmering av betongkonstruksjoner. Betongforeningen venter økt bruk.

På Gulskogen kjøpesenter i Drammen støpes en ny bunnplate på 10.000 kvadratmeter, i eksisterende bygg. Da senteret ble oppført i 2007, ble det gjort en for dårlig jobb. Det flytende dekket som hvilte på pælehoder var for tynt og svakt. Grunnen under sank, og dekket fulgte med.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå