MOBIL

Denne skal stå i Samsung Galaxy S III

Koreanernes nye systembrikke lover topp ytelse. Den kommer i Galaxy S III.

Marius ValleMarius ValleJournalist
26. apr. 2012 - 09:26

Samsung har vist frem sin nye systembrikke Exynos 4 Quad. Denne har firekjerneprosessor som kan kjøre på inntil 1,4 GHz, og blant høydepunktene finner vi 20 prosent lavere strømforbruk, integrert bildebehandlingsbrikke og kraftige grafikkmuligheter.

Den kommer til å stå i den nye Galaxy-telefonen som skal lanseres neste uke, sier Samsung i sin pressemelding. Det som presenteres er altså hjertet i Galaxy S III (eller hva den kommer til å hete).

32 nanometer

Den nye brikken er laget med 32nm-prosess, noe som skal gjøre at strømforbruket går ned samtidig som ytelsen kan økes sammenlignet med tidligere Exynos-brikker. Til sammenligning er forgjengeren, Exynos 4210 som står i Galaxy S II, laget med 45nm-prosess.

Selve prosessoren er en Cortex A9, altså samme prosessortype som står i Galaxy S II og Galaxy Note. Men med dobbelt så mange prosessorkjerner er arbeidskapasiteten doblet. Hver prosessor kan jobbe hver for seg på forskjellige hastigheter, og kan aktiveres og deaktiveres etter behov.

Bildebehandlingsbrikke

Den integrerte bildebehandlingsbrikken skal sørge for å behandle bilder og video du tar med telefonens kamera, slik at prosessorene ikke trenger å gjøre denne jobben. Dette har vi sett tidligere i HTC One-serien, hvor en slik brikke sørger for at bildene behandles før de komprimeres, noe som sørger for bedre detaljgjengivelse.

Det vi ikke vet er hvilken grafikkprosessor som står i den nye Exynos-brikken. Men vi tipper det er snakk om en Mali 400MP eller en nyere variant.

Nye navn

Samsung har for øvrig brukt anledningen til å endre på måten de omtaler brikkene sine. Den nye heter Exynos 4 Quad, mens tokjernevarianten heter Exynos 4 Dual. Sistnevnte finnes det to versjoner av: Exynos 4 Dual 45nm er brikken som driver Galaxy S II, mens Exynos 4 Dual 32nm er den nye varianten.

Disse har tidligere blitt markedsført som henholdsvis Exynos 4210 og Exynos 4212.

Exynos 4 Dual 32nm og Exynos 4 Quad er pinne-for-pinne-kompatible, og er like store rent fysisk. Dette betyr kort sagt at mobilprodusenter enkelt kan bytte mellom den ene og den andre systembrikken i sin design. Dette kan være med på å senke produksjonskostnader, da det ikke trengs forskjellig "hovedkort".

Samsung har også benyttet anledningen til å snakke litt om sin kommende Exynos 5-brikke, som skal ha enda kraftigere ytelse. Denne er imidlertid ment for nettbrett, og ikke mobiler foreløpig.

LES MER: Slik er Exynos 5250

Kilde: Samsung.com, via Engadget.com

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.