BÅTER I SJØEN 2012

Denne sender motordata til telefonen

Nye båter og maritim teknologi på Båter i sjøen-ustillingen.

KOBLES TIL IPHONE. 9 og 14 tommers kartplottere fra Nav Net med touchskjerm er utstyrt med wifi og kan sende motordata til Iphone. Da kan du høre alarmen for lite girolje selv på flybridgen. Husk papirkart i bakhånd, uansett! (Bilde: Espen Zachariassen)
PÅ ETT BRETT. Båtbransjen har trommet sammen 350 fartøy med og uten seil på Kadettangen i Oslo denne weekenden. (Bilde: Espen Zachariassen)
FERSK. Denne hollandske designen kalles Cooper 800 og er rykende fersk fra fabrikken og en av attraksjonene på Båter i sjøen. Importøren rapporterer om applaus fra tilskuere på kaia da han kom til havn med båten første gang. (Bilde: Espen Zachariassen)
SNEKKE? Motorkassen foran styrekonsollen på Cooper 800 minner om en snekke, men det er en daycruiser, inspirert også av både rib og seilbåt. Her er det masse plass til sosial omgang, men smått med kjøkken og dusj. (Bilde: Espen Zachariassen)
BLANKT. Det meste er blankpusset for å friste den norske folkesjela, som ikke har vært så sugen på å anskaffe båt de siste par årene. (Bilde: Espen Zachariassen)
SKJULT. Et lite trykk på en knapp avdekker en garasje for jolla innenfor hekken på denne 46-foteren fra italienske Abati. Når «garasjedøra» er felt helt ned, blir den til en badeplattform. (Bilde: Espen Zachariassen)
KONTROLL. Kinesiske Integrity på 52 fot har kameraer både her og der, slik at skipperen har kontroll med både motor og mannskap om bord. (Bilde: Espen Zachariassen)
RYDDIG. Når feriebåten antar visse dimensjoner, blir det plass til både stekeovn og oppvaskmaskin i byssa. (Bilde: Espen Zachariassen)
COOL. Og selvsagt en vinkjøler... For anledningen kun fylt med mineralvann. (Bilde: Espen Zachariassen)
VÅRSLEPP. Aluminiumsvarianten fra svenske Arronet har egen landgang. Kanskje egnet til å slippe ut dyra på beite om våren? (Bilde: Espen Zachariassen)
PÅ TVERS. Under dørken har 46-foteren fra italienske Abati to eksemplarer av Volvo Penta D6, og med drev- og manøvreringssystemet IP600 kan du i prinsippet kjøre tur på tvers for å fange opp sola. (Bilde: Espen Zachariassen)
JOY. Med IP-systemet fra Volvo Penta kan du manøvrere båten med en joystick og styre sidelengs inn til kaia. Hemmeligheten er vridbare girhus under båten. (Bilde: Espen Zachariassen)
HISTORISK. Her er filmutgaven av Kon-Tiki under slep av redningsskøyta på vei til Kadettangen, hvor den stilles ut fredag. (Bilde: Espen Zachariassen)
SESONGSLUTT. Hvis du ikke har sans for å heise båten på land, kan du pakke den inn i et oppblåsbart opplagstelt gjennom vinteren. Den norske gründerbedriften Marinovate har utviklet konstruksjonen, som holder båten varm og tørr med en 100 watts pumpe. (Bilde: Espen Zachariassen)
TETT. Marinovate slet litt med tung snø den første sesongen, men nå holdes teltet tett og stramt med et overrislingsanlegg som sprøyter vann over teltet hvis det er meldt snø. Det styrer du selv ved å sjekke værmeldingen og aktivere vannsprederen med smarttelefonen. (Bilde: Espen Zachariassen)

Nye båter og maritim teknologi på Båter i sjøen-ustillingen.

Den 15. utgaven av utstillingen "Båter i sjøen" forsøker å friste folk som for tiden er ganske kjølige i sin båtentusiasme.

350 små og store fritidsfartøy er samlet på Kadettangen i Sandvika i Bærum innerst i Oslofjorden.

Les også: Denne båten kan dykke 50 meter

Nykommere

I første rekke er det tradisjonelle båter å finne, fra de største på drøyt 50 fot  til de minste åpne plastjollene.

Arrangøren en bransjeforeningen Norboat, som lokker med 60 nykommere.

Det er langt mellom de teknologiske nyvinningene, men artige, smarte og fristende løsninger er det nok av.

Bla deg gjennom bildeserien og få et inntrykk.

Les også:

Her er Oslos nye kanaler

Vannsport-oppfinnelse kan brukes i søk etter savnede

Se verdens største vikingskip ta form  

Her er Kystverkets nye øyne  

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå