OLJE OG GASS

Denne saksa skal klippe Ekofisk i småbiter

Leif Hamnes
18. juni 2008 - 14:29

I dag kom de endelige underskriftene på plass som bekrefter at AF Decom skal demontere og gjenvinne totalt 140 000 tonn stålkonstruksjoner fra Ekofisk-feltet, på oppdrag fra ConocoPhilips.

Avtalens totalverdi er 1,2 milliarder kroner inklusive opsjoner, og baserer seg på intensjonsavtalen fra november i fjor, går det fram av dagens børsmelding.

Les også: Skal fjerne ni plattformer fra Ekofisk

Kjempe-gjenvinning

Selve resirkuleringen ser AF Gruppen for seg at vil foregå omtrent slik, og vil foregå på AF Decoms mottaksanlegg på Vats utenfor Haugesund.

Demontering av plattformene starter i 2009. Arbeidet vil pågå frem til 2014, og er det tredje fjerningsoppdraget AF Decom gjennomfører offshore.

Selskapet ble prekvalifisert for offshoreoppdrag i 2002, basert på metoden selskapet benytter på landbasert riving av industrianlegg.

Nesten helt resirkulert

I 2004 fikk AF oppdraget med å demontere stålkonstruksjonen på Ekofisk 2/4T. Der er det oppnådd en resirkuleringsgrad på 98 prosent.

AF samarbeider i tillegg med Heerema om fjerning og gjenvinning av broer, tripoder, flammetårn og moduler på Ekofisk for ConocoPhillips.

En grunn til at Heerema og AF Decom fikk oppdraget framfor andre konstellasjoner med ettløftsfartøy, var at Heerema kunne foreta løftene innimellom andre oppdrag i Nordsjøen. Dermed kom også prisen ned.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.