IT

Denne oppløsningen har du ikke sett maken til

Japanere tar mobilteknologien til nye høyder.

Superskjerm: 3,7 millioner piksler fordelt over 5,4 tommer er ny rekord. Kankje vi ser en slik i en mobiltelefon det nærmeste året.
Superskjerm: 3,7 millioner piksler fordelt over 5,4 tommer er ny rekord. Kankje vi ser en slik i en mobiltelefon det nærmeste året. Bilde: Japan Display
3. nov. 2013 - 19:12

Japan Display

  • Japan Display ble etablert i fjor for å lage små og mellomstore skjermer.
  • Bak selskapet står Innovation Network Corporation of Japan som den tunge aktøren i samarbeid med Sony Mobile Display, Toshiba Mobile Display and Hitachi Displays.
  • Vi tipper at de gamle konkurrentene har alliert seg for å stå bedre rustet i kampen mot Samsung og LG, for ikke å snakke om alle de nye konkurrentene i Kina, som nå begynner å få dreis på sakene selv.

Trodde du at mobiloppløsning ville stoppe på Full HD, 1920 ganger 1080 punkter? At det var nok med 2 MP på en skjerm rundt 5 tommer?

I teorien, og i praksis også, ser du ikke de små pikslene når de står så tett.

Sonys nye Xperia Z1 har 441 punkter per tomme. Det er mer enn nok til å slå Apples retinaskjerm, som bare har 326 ppi. Men der man forskjell? Neppe.

TEST: Dette er de beste kameramobilene nå

Mye mer

Så da kan vi spørre oss om Japan Display sin nye 5,4 tommer skjerm på 2560 ganger 1440 er noe poeng. En slik oppløsning er jo mye selv på en 27 tommers PC-skjerm, men klemt sammen i en mobilskjerm gir det 543 ppi!

Da er vi mer begeistret for de andre kvalitetene til denne superskjermen:

Bygget med lavtemperatur polysilisiumteknologi har LCD-skjermen lavt strømforbruk fordi mer lys slipper gjennom.

Kontrastforholdet på 1500:1 er også noe å sikle etter. Skjermen kan også bygges svært tynn og med en ramme rundt som bare en på en skarve millimeter. Det er jo egenskaper som teller i mobilverdenen.

Japan Display har også bygget en 6,2 tommer variant av skjermen med den samme oppløsningen, men hvem vil vel ha noe som bare har 473 ppi?

Les også: Denne telefonbrikken virker i hele verden

Hvit magi

For de som klarer seg med «bare» Full HD-oppløsning, har Japan Display utviklet en femtommers variant med det de kaller White Magic.

Det er for så vidt ikke noe nytt, men slik teknologi har fire i stedet for tre sub-piksler i hvert piksel. Det er de vanlig tre med rødt grønt og blått fargefilter over, mens det fjerde ikke har fargefilter. Det gjør at skjermen kan lyse mye sterkere fordi den ikke taper lys i filterne.

LG bruker hvite piksler i sine nye OLED-TV-er og Sony har hatt en superlyssterk telefon på markedet med teknologien, men med en mindre skjerm og lavere oppløsning.

Den høyere lysstyrken kan utnyttes på to måter: Til lavere strømforbruk ved en gitt lysstyrke sammenliknet med skjermer uten hvite subpiksler, eller til å lyse sterkere.

Skjermen fra Japan Display lyser med 840cd/m2 (nits) og så langt vi vet er det ny rekord.

Les også:

Så god er iPhone 5s som kameramobil

– Dette kan være neste års Apple-produkter  

Startet i en garasje på Hamar, nå høster de internasjonal anerkjennelse  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.