KRAFT

Denne mannen har dårlig tid

Demokratenes presidentkandidat Barack Obama.
Demokratenes presidentkandidat Barack Obama. Bilde: JASON REED
5. nov. 2008 - 10:06

– Nå er det Obamas ansvar å trekke i trådene slik at vi oppnår en internasjonal klimaavtale i 2009 eller 2010, sier Pärsson til Teknisk Ukeblad.

Eks-statsministeren, kjent for sitt klimaengasjement, deltar under Teknologidagene på Kongsberg i dag.

Knapp tid

Pärsson er fornøyd med de amerikanske velgernes dom, men ser også skyer i horisonten.

Eks-statsministeren håper, men tviler på at Obama greier å oppnå internasjonal enighet allerede på første forsøk, under klimatoppmøtet i København neste år.

– Obama, som USAs president, er nødt til å være en sentral del av løsningen på klimautfordringene. Hans største problem er tiden, sier Pärsson.

Må ta føring

Norges forhandlingsleder i FNs klimaforhandlinger, Hanne Bjurstrøm, knytter store klimahåp til den nyvalgte presidentetn.

Hun sier til NTB at hun har forventninger om at USA kommer til å spille en ledende og helt sentral rolle i arbeidet med å få på plass et nytt globalt klimaregime under FN

– For at land som Kina, India og Brasil skal bli med, er det veldig viktig at USA er veiviser i de internasjonale klimaforhandlingene, sier Bjurstrøm.

Mange løfter

Obama har gjennom valgkampen kommet med en rekke klimaløfter (se faktaboks).

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) er ikke i tvil om at Barack Obama vil ta klimakrisen på alvor når han inntar Det hvite hus.

– I klimaspørsmålet har han ikke vaklet én eneste gang i løpet av valgkampen. Det er ikke et fnugg av tvil om at han tar dette på alvor, sier Solheim til NTB på telefon fra Washington.

Kan få problemer

Solheim er i USA for å ha møter om møter om fredsbygging, klima- og utviklingspolitikk.

– Det er mulig Obama kan få problemer med deler av amerikansk industri når det gjelder miljøspørsmålet, men det er stor vilje å spore. Uansett så er det en kjempeforskjell fra den sittende presidenten, slår Solheim fast.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.