T2

Denne «må» du ha til den nye Macbooken. Og den koster skjorta

Slik vil Apple løse fraværet av inngangsporter.

Apples USB-C Digital AV multiport adapter gjør om USB-C-inngangen i den nye Macbooken til tre separate porter. Én for USB, én for HDMI eller VGA og én for USB-C.
Apples USB-C Digital AV multiport adapter gjør om USB-C-inngangen i den nye Macbooken til tre separate porter. Én for USB, én for HDMI eller VGA og én for USB-C. Bilde: Apple
11. mars 2015 - 15:04

Mandag lanserte Apple sin tynneste og letteste laptop hittil. Vidunderet er 13,1 millimeter høyt og veier 0,9 kilogram.

For å oppnå dette har designerne tatt en rekke ulike grep. Blant annet er tastaturet «funnet opp på nytt», celleoppbyggingen i batteriet er endret og viften er fjernet.

I tillegg har de begrenset de fysiske inngangene til en Audio-port, en SD-kortleser og én eneste USB-C-inngang. Sistnevnte skal i tillegg ta seg av lading av maskinen og videooverføring.

Les også: Denne datamaskinen er mindre enn sin egen strømforsyning

Dette vil du ikke kunne gjøre

Fravær av porter har utvilsomt gitt designerne noen kvadratcentimeter ekstra å gå på - men hva vil det egentlig si for brukerne av maskinen?

Blant annet blir det umulig å lade opp elektronikk med PC-en mens den selv står på lading. Det blir også vanskelig med videooverføring via kabel, som kan bli en kortvarig affære uten en ladekabel i PC-en.

Alt fra USB-headset til eksterne harddisker og datamus må kobles ut når batteri-ikonet oppe til høyre skifter farge til rødt.

Les også: Slik får du maksimalt ut av mobil-batteriet

Koster mer enn Apple TV

Mange vil nok slite med disse kompromissene, som man forøvrig slipper å finne seg i med andre ultraportable datamaskiner. Derfor har Apple lansert en løsning på problemet: En USB-C Digital AV multiport adapter.

Adapteren inneholder en USB-C-port, en HDMI-inngang og en vanlig USB-tilkobling. Prisen? Vanvittige 779 kroner. Til sammenligning vil en splitter ny Apple TV koste deg 80 kroner mindre.

Selv om du har adapteren, er det heller ikke sagt at du kan gjøre grunnleggende oppgaver, som å overføre "direkte" fra en USB-minnepinne til en annen.

Til dette vil du trenge en ny adapter som gjør om USB-C-inngangen på adapteren til en vanlig USB-inngang. Denne koster riktignok bare 19 dollar. Og når USB-C-inngangen forsvinner er det selvsagt bare å vinke adjø til ladingen av maskinen.

For å få mulighetene man hadde med Macbook Air, med sine to USB-innganger, utgang for display og lader, trenger man faktisk en egen USB-hub i tillegg til adapteren.

Den nye 12-tommers Macbooken skal ta seg av data- video- og strømoverføring til maskinen gjennom én eneste port. Apple

Rå strømkapasitet

Heldigvis er USB-C-porten en aldri så liten råtass når det kommer til både strøm- og dataoverføring, og skal kunne ta seg av en hel del dingser samtidig.

Den er bygget etter strømspesifikasjonene i USB 3.1 og kan maksimalt levere fem ampere over 20 volt - altså 100 watt dedikert ladeeffekt. Hva effekten blir i praksis avhenger selvsagt av den nye Macbookens strømforsyning - som ifølge Apple er bare 29 watt.

Til sammenligning leverer Macbook Airs Magsafe-adapter 45 watt, mens en Iphone 4 kan ta imot 1,25 ampere ladestrøm ved 4,7 volt, som gir en effekt på snaut seks watt.

Les også: Nå kan du plugge iPhonen rett i stikkontakten

... og dataoverføring

Hva gjelder dataoverføring skal USB 3.1-standarden takle 10 gigabit i sekundet. Solid State Drive (SSD)-diskene på forbrukermarkedet leverer i dag stort sett godt under seks gigabit i sekundet.

Da arstechnica koblet to SSD-disker i RAID 0 til en PC gjennom kabelen oppnådde de hastigheter tilsvarende den interne dataoverføringen

Etter det vi har sett har Apple kommet svært langt hva gjelder størrelse og vekt på sin nye laptop. Samtidig må man spørre seg om de ekstra millimeterene er verdt de nesten fraværende kablede tilkoblingsmulighetene.

Si gjerne din mening om Apples adapter-løsning i kommentarfeltet under.

Les også:

Disse maskinene kommer med Intels vifteløse prosessor  

13 magiske Mac-snarveier  

Slik gjorde vi en gammel iPhone 4 dobbelt så rask

 

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.