Fornybaråret 2018:

Denne grafen har mer å si for nye investeringer i fornybar energi enn mange er klar over

En eventuell rentestigning kan bli avgjørende for investeringer i fornybaråret 2018, mener Utlånsdirektør industri og miljøteknologi i Eksportkreditt, Ivar Slengesol.

Dow Jones Industrial Average i begynnelsen av februar. Utlånsdirektør Fornybar energi i Eksportkreditt, Ivar Slengesol, tror nye investeringer i fornybar energi påvirkes av en mulig renteøkning.
Dow Jones Industrial Average i begynnelsen av februar. Utlånsdirektør Fornybar energi i Eksportkreditt, Ivar Slengesol, tror nye investeringer i fornybar energi påvirkes av en mulig renteøkning. (Reuters/NTB Scanpix)

En eventuell rentestigning kan bli avgjørende for investeringer i fornybaråret 2018, mener Utlånsdirektør industri og miljøteknologi i Eksportkreditt, Ivar Slengesol.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Hva blir de viktigste trendene innen fornybar energi i 2018?

Les første sak i serien: – Dette er de fem viktigste fornybar-trendene i 2018

Statoils direktør for innovasjon og strategi i NES (New Energy Solutions), Sonja Chirico Indrebø: – Selv om man kan spå - så kan man ikke regne med en slik kostnadsreduksjon

Utlånsdirektør industri og miljøteknologi i Eksportkreditt, Ivar Slengesol: Denne grafen har mer å si for nye investeringer i fornybar energi enn mange er klar over

Solcelle-gründer og direktør i Otovo, Andreas Thorsheim: – Det blir revolusjonerende!

– Dette blir den største endringen i energibransjens historie Bjørn Thorud, seniorrådgiver i Multiconsult, mener digitaliseringen kommer.

Sofie Jebsen i Fred. Olsen Ocean: Dette blir de tre viktigste trendene for vindkraft i 2018

På lengre sikt er det rentenivåene som kan bli den viktigste påvirkningsfaktoren på hvordan utviklingen blir, mener han.

– Det er ikke sikkert vi vil se effektene av det allerede i år, men på lang sikt om renten stiger mer enn forventet, er det svært viktig. Rentenivået og kapitalkostnader generelt har mer å si for konkurranseevnen til fornybar energi enn kanskje mange er klar over, sier han til TU. 

De lave kapitalkostnadene har vært en av de viktigste driverne for utbyggingen av offshore vindkraftutbyggingen, mener han.

– En revolusjon

– De to siste årene har energikostnadene for offshore vind halvert seg. Det har vært en revolusjon.

Og det er særlig innen fornybar energi at kapitalkostnadene er viktig.

– Vindkraft krever mye startkapital, om det er egenkapital eller om det er lånekapital. Driftskostnadene er lave,  vinden er jo gratis. Det er uansett svært viktig hvor store kapitalkostnadene er, både avkastning på egenkapital og rentenivå. Det er viktigere enn for ikke-fornybare prosjekter der energikostnaden i større grad avhenger av driftkostnadene, som innkjøp av kull eller gass.

Nettopp kapitalkostnadene for fornybar energi har halvert seg siden 2012.

– De lave rentene har bidratt til nettopp dette. Dersom rentene stiger raskt, vil det blir et «wild card» for utviklingen av fornybar energi.

Utlånsdirektør Fornybar energi i Eksportkreditt, Ivar Slengesol, mener investorene følger nøye med på mulige rentehopp i året som kommer. Bilde: Jannicke Nilsen

Han viser til den uroen som har vært på børsen i USA ved starten av året. Midt i februar falt børsene igjen etter at inflasjonstallene ble lagt fram. Oppmerksomheten rundt inflasjonen i USA har så langt i år vært betydelig større enn vanlig. Muligheten for økende inflasjon har ført til forventninger om at renteøkningene i USA kan komme raskere enn antatt – noe som bidro til uroen på verdens børser i starten av februar.

På årsbasis ligger inflasjonen i USA nå på 2,1 prosent, noe som er høyere enn sentralbankens inflasjonsmål. Forventninger om høyere inflasjon og renter vil normalt være negativt for aksjemarkedene. En av grunnene er at økende renter senker den forventede avkastningen på aksjer. 

En kombinasjon av to bilder tatt fra gulvet på børsen i New York viser overskrifter om kursen. Øverst ser man indeksen på slutten av dagen mandag 5. februar, og under ser man mandag 12. februar.  Bilde: Richard Drew/AP Photo/NTB Scanpix

Den amerikanske presidenten har også flere ganger vist til veksten på Wall Street som en indikasjon på hvordan det går med den bredere amerikanske økonomien. Noe som i beste fall kan være noe misvisende.

– At aksjemarkedene er ustabile trenger jo ikke ha noe å si for realøkonomien, påpeker Slengesol.

Han understreker at uroen rundt børsfall ikke trenger å bety at vi beveger oss mot en ny finananskrise. De globale økonomiske utsiktene er gode.

– Men investorene sitter og følger nøye med på utviklingen.

Ser svært lyst ut for 2018 

Men bortsett fra det, mener Slengesol at det ser svært lyst ut.

– Det ble bygd ut 3,2 gigawatt offshore vind i Europa i fjor. Det er ny rekord, sier han.

Fra et norsk ståsted synes han utviklingen innen offshore vindkraft er særlig spennende.

– Nylig fikk vi vite at Aker Solutions gjør en stor investering i Principle Power. Dette er selskapet som med sin WindFloat-modell trolig har kommet lengst innen flytende havvind, sammen med Statoils Hywind. Og Aker Solutions er en av de største aktørene i leverandørindustrien i Norge. Så dette har stor betydning, mener han.

Nye investeringer i «ren energi» årlig i milliarder amerikanske dollar. Slengesol mener det ser lyst ut for året som kommer også. Foto: Bloomberg New Energy Finance

Investeringen gir i utgangspunktet Aker Solutions en aksjepost på fem prosent.

– Men det er godt mulig at vi vil se at de kjøper større andeler i løpet av året, spår Slengesol.

Aker Solutions bekrefter Slengesols antagelse. 

– Planen er å øke andelen til 10 prosent innen utgangen av året. Vi har også opsjon på å øke eierandelen ytterligere ved et senere tidspunkt, sier Stina Kildedal-Johannessen, i Aker Solutions til TU.

Hun peker på den erfaringen som selskapet har fra arbeid med olje- og gassfelt offshore som en av de viktigste årsakene til at de velger å gå denne veien.

Teknologiutviklingen for den flytende vindmøllen, Windfloat, til Principle Power.  Foto: Principle Power

– Aker Solutions har lang erfaring med utvikling og drift av olje- og gassfelt offshore, og en unik flyterkompetanse basert på selskapets lange og ledende posisjon i design og leveranse av marine fasiliteter til offshoreindustrien.  

Hun sier de vil vurdere prosjekter med Principle Power både i Norge og internasjonalt.

– Vi ser en stor mulighet i flytende havvind, hvor etterspørselen øker i overgangen til en lavkarbon energifremtid. Sammen skal vi jobbe for å redusere kostnader og risiko for kundene, og bidra til økt vekst i sektoren.

Flere og større aktører i markedet

Slengesol mener at dette er et tegn på at offshore vind-markedet begynner å bli interessant for flere og større aktører. Og tror at vi vil se en stor økning i året som kommer.

– Det er fortsatt store muligheter for norsk leverandørindustri her, mener han.

Og det er derfor han snakker om vind. For internasjonalt er det fortsatt en annen type fornybar industri som dominerer.

I 2017 ble det installert 100 gigawatt solenergi internasjonalt.

– Dette markedet vokser fortsatt raskt, kostnadene raser, sier han.

Dermed blir solenergi stadig mer konkurransedyktig.

Inversteringene i Kina i solenergi mangler sidestykke. Foto: Bloomberg New Energy Finance

– Vi ser at solenergi nå utkonkurrerer fossile alternativer, sier han.

En aktør dominerer fullstendig i utviklingen av solprosjekter i verden: Kina. 

– 50 gigawatt installerte de i 2017. Det er helt enormt, understreker han.

Selv for den aktøren som er størst innen solenergi i Norge, Elkem Solar, så er det kinesiske fingre med i spillet, representert med eierne.

– Det er fantastisk at de norske leverandørene klarer å hevde seg i et så konkurranseutsatt marked, mener Slengesol.

Han påpeker at det ikke bare er et stort globalt marked. Det er også svært mange lavkostaktører.

– De har virkelig klart å få seg en andel i det er en prestasjon.

Den fallende kostnadene har også en bakside.

– Alle presses på kostnader. Når prosjektene blir billigere får også leverandørene mindre betalt. Så det er ikke bare å kaste seg inn i dette, sier han.

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå