BILDE

Denne gir deg skikkelig gode bilder på mobilen

Legg kompaktkameraet på hylla.

 Dox One skal gi mobilen din bildekvalitet på linje med et kompaktkamera.
Dox One skal gi mobilen din bildekvalitet på linje med et kompaktkamera. Bilde: DXO
18. juni 2015 - 20:31

Det begynner å bli en stund siden kameraene på mobilene våre begynte å bli gode nok til å ta OK bilder, men de er fremdeles lysår unna kvaliteten man får med et godt kompaktkamera.

I all hovedsak er det fysiske størrelser som setter en stopper for moroa. Produsentene klarer i dag å presse et høyt antall piksler inn i sine ørsmå bildesensorer (med enkelte hederlige unntak fra ørsmå-delen), men det er den fysiske størrelsen på sensorbrikken som i all hovedsak må opp for å få bilder av en viss kvalitet.

Nå har det kommet en ny dings som skal gjøre nettopp dette: DxO One. Kameraet ble annonsert torsdag, og gjør i korte trekk din Iphone eller Ipad til et solid kompaktkamera.

Les også: Slik får du maksimalt ut av mobilbatteriet

1" sensorbrikke

Utstyret kobles inn i lightning-porten, og i løpet av ett sekund blir du tatt videre til kameraets eget brukergrensesnitt. I live-visningen får du opp en rekke instillinger, som blenderåpning, lukkertid, hvitbalanse og ISO.

Kameraet byr på funksjonalitet og spesifikasjoner de fleste amatørfotografer har savnet i telefonen sin:

  • En 1" (3,2x8,8mm), 20,2 megapiksler, bildesensor. Den samme vi finner i Sony RX-100.
  • Blender: f1.8-f11
  • Lukkertid: 1/8000 sekunder til 15 sekunder.
  • Plass til eget minnekort hvor RAW-filer lagres. JPEG-bilder sendes til telefonen.
  • ISO fra 100 til 51200.
  • Brennvidde: 32 millimeter (tilsvarende fullformat).

Se video: Vi åpnet iPhone 6: Overraskende enkelt

Kort batterilevetid

Kameraet kan vris 60 grader i begge retninger, eller snus rundt i selfie-modus. Det veier 108 gram, 21 gram mindre enn en Iphone 6. Den har også mulighet til å ta bilder uten at den er koblet til telefonen.

Fordelen med kameraet er at det er langt mindre og mer anvendelig enn tidligere løsninger, som Sonys QX100. I tillegg skal bildekvaliteten være god nok til at du kan legge kompaktkameraet på hylla med god samvittighet.

En klar ulempe er selvsagt at man må drasse med seg en enhet i tillegg til telefonen. Da må man spørre seg om det er verdt å beholde Iphonen, eller om man vil gå over til en større telefon med et bedre kamera, som Lumia 1520.

En annen stor ulempe, påpekt av Cnet, er at det interne batteriet kun holder til 150-180 bilder før det må lades på nytt. Kameraet er heller ikke spesielt billig: Prisen blir i underkant av 5000 kroner. Dox One er forventet klart til levering i september.

Les også: Nå kan du plugge iPhonen rett i stikkontakten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.