MOTOR

Denne gasspedalen kan henge seg opp

1. feb. 2010 - 16:40
Vis mer

Toyota Motor Europe startet før helga en tilbakekallingskampanje av åtte modeller i Europa som følge av et mulig problem med gasspedalen på opp til 1,8 millioner biler.

I dag opplyser Toyota Norge at det i Norge kan gjelde 35 tusen biler.

Ett tilfelle i Norge

– Så langt vet vi om ett tilfelle her til lands der det har vært problem med gasspedalen, men det har ikke skjedd noen ulykke, forteller Lars-Erik Årøy som er direktør i Toyota Norge.

Ifølge ham gjelder problemene gasspedalen fra én av to underleverandører. Han forklarer problemet slik: Når de mekaniske delene blir slitt, kombinert med visse driftsforhold som kondens, kan det øverste leddet på pedalen bli utsatt for økende friksjon. Det vil si at pedalen kan bli tyngre å presse ned, slipper saktere opp, eller:

– I verste fall setter seg fast i mellomposisjon, sier Årøy som understreker at det skal svært spesielle omstendigheter til for at problemet oppstår.

Se også illustrasjon

Enkel reparasjon

– Det er en enkel operasjon å reparere gasspedalene. Det trengs kun én ekstra del, ei lita metallskive av en viss tykkelse. Men vi vet ennå ikke når vi har fått nok slike deler, forteller Toyota-direktøren.

Årøy tør ikke si verken hvor lang tid det vil ta før alle bilene har fikset gasspedalen eller hva det vil koste Toyota-konsernet. Prisen å betale for ripa i lakken er kanskje verst for det renommerte bilmerket.

– Vi liker å se oss selv som en ledestjerne innen kvalitet. Så det er klart at dette er lite hyggelig, spesielt når det gjelder et sikkerhetsspørsmål, innrømmer han.

PEDALPROBLEMER: Slik beskriver Toyota gasspedalproblemet og -løsningen.
PEDALPROBLEMER: Slik beskriver Toyota gasspedalproblemet og -løsningen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.