INDUSTRI

Denne dingsen til noen hundrelapper gjør den gamle bilen din smart

Mandag gikk Samsung inn i selskapet.

Vinlis lille boks plugges i OBD II-porten i bilen din, og gir bilen internett-tilkobling og tilgang til en rekke apper. Den skal koste 99 dollar.
Vinlis lille boks plugges i OBD II-porten i bilen din, og gir bilen internett-tilkobling og tilgang til en rekke apper. Den skal koste 99 dollar. Bilde: Vinli
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
9. juni 2015 - 18:07

Selv om bilen din er sylfersk fra fabrikken, kan teknologien inni nærmest være utdatert allerede da, ettersom den gjerne er blitt konstruert årevis i forveien. Det håper det Texas-baserte startupselskapet Vinli å gjøre noe med.

De har utviklet et produkt de planlegger å selge for 99 dollar, cirka 800 kroner med dagens kurs, som plugges i den såkalte on board diagnostics II-porten i bilen din, en standard som har vært obligatorisk i mellom 12 (USA) og 19 år (europeiske dieselbiler).

Vinli-pluggen gjør først og fremst mobilen om til et mobilt wifi-hotspot ved å koble seg til mobilnettet, skriver Forbes. Foreløpig har selskapet en eksklusiv avtale med T-Mobile om 4G-tilkobling i USA.

Les også: Slik finner du ut hva Google vet om deg

Apper for alt mulig

Videre tilbyr de en app-butikk hvor utviklere kan tilby apper til plattformen, og foreløpig inneholder den blant annet Otto, som skal kunne analysere bilens indre og gi deg beskjed om problemer før de blir til nettopp det; problemer.

Beagle lar deg overvåke posisjon og hastighet på bilen, og bilen kan selv varsle deg om for eksempel podens oppførsel bak rattet ikke er som du ønsker.

Lock & Key er litt som "Finn"-funksjonen på mobilen din, og følger bilen din i sanntid og sier selv fra til politiet om bilen blir stjålet. Vinli selv står for tjenester som ulykkesvarsling på SMS og tilgang til veihjelp.

Og selv om bilprodusentene har hver sin type bilcomputer og proprietære interne systemer, er Vinlis mål at appene i butikken skal kunne fungere på alle biler, og at utviklere skal slippe å lage dem mer enn én gang.

Les også: Elbilen er langt mindre effektiv enn mange tror

Noen av appene som er tilgjengelig for Vinli-plattformen - Otto, Beagle og Lock & Key.
Noen av appene som er tilgjengelig for Vinli-plattformen - Otto, Beagle og Lock & Key.

Finansieringen i orden

Mandag offentliggjorde selskapet at de har sikret seg 6,5 millioner dollar, rundt 50 millioner kroner, i finansiering, med Samsung Venture Investment Corporation i spissen.

Nå jobber de med å sikre avtaler med de store bilprodusentene for nye biler, men foreløpig er altså det store markedet i å gjøre gamle biler smartere.

Foreløpig kan Vinli-pluggen kun forhåndsbestilles gjennom selskapets nettsider, men den forventes å bli tilgjengelig via store forhandlere som Best Buy og Walmart etter hvert. De første enhetene skal leveres i august, ifølge Forbes.

Les også: Slik får du batteriet i elbilen til å vare

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.