Denne brua på 1200 tonn skal nå løftes på plass i Brumunddal

Men jernbanebrua som nå skal på plass over Strandsagvegen, nærmer det seg også ferdigstillelse av ny trafikksikker adkomstvei fra nybygd E6 til Brumunddal sentrum.

  Jernbanebrua veier 1200 tonn og er 41 meter lang, åtte meter høy og 13 meter bred.
Jernbanebrua veier 1200 tonn og er 41 meter lang, åtte meter høy og 13 meter bred. Foto: Nye Veier
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
15. apr. 2021 - 15:47

Nye Veier og totalentreprenøren Veidekke har nå startet på utbyggingsprosjektets desidert tyngste jobb når den 1200 tonn tunge jernbanebrua i Brumunddal skal løftes og kjøres på plass.

Kolossen, bestående av betong og jern, er 41 meter lang, åtte meter høy og tretten meter bred og det kreves vogner med totalt 88 hjul for å gjennomføre det som trolig er årets tyngste løft innen samferdsel så langt i år.

Fem dagers jobb

Selve løftejobben og transporten starter fredag og avsluttes senest onsdag morgen.

- Dette er en komplisert operasjon som skal pågå over flere dager, men med god og nøyaktig planlegging, strenge sikkerhetstiltak og dyktige folk er vi trygge på at jernbanebrua sakte men sikkert kommer på plass i løpet av de få dagene vi har til rådighet under det planlagte togstoppet.

Denne helgen bygger altså veiselskapet Nye Veier nok en viktig konstruksjon i forbindelse med jernbane, ved hjelp av våre dyktige entreprenører og godt samarbeid med Bane Nor, sier Øyvind Moshagen, utbyggingsdirektør i Nye Veier.

Flyttes på fire selvkjørende modulvogner

Konstruksjonen som skal på plass har voksne dimensjoner og er bygd ca. 200 meter fra der den skal stå.

- Konstruksjonen skal løftes og flyttes på fire selvkjørende modulvogner med 22 hjulpar hver. Operasjonen sysselsetter omtrent 50 mann, inkludert mannskaper fra Bane NOR og Nye Veier. Godt samarbeid er nøkkelen for gjennomføring av dette viktige oppdraget, sier Moshagen.

Nye Veier opplyser at det i forbindelse med anleggsarbeidene må jobbes døgnkontinuerlig i perioden det er innført stopp på jernbanen.

- Det er svært mye arbeid som skal utføres på få dager. Først skal eksisterende jernbanebru rives og fjernes. Videre skal det graves ut og flyttes ca. 9000 kubikk med masser, før vi kan starte med grunnarbeider for ny konstruksjon og legging av kabler og rør m.m. Til slutt kjøres og løftes den 1200 tonn tunge konstruksjonen på plass, alt som trengs monteres og det klargjøres for togtrafikk, sier Moshagen. 

Området sperres helt av

Konstruksjonen er bygd ca. 200 meter fra der den skal stå. Konstruksjonen skal løftes og flyttes på fire selvkjørende modulvogner med 22 hjulpar hver. <i>Foto:  Nye Veier</i>
Konstruksjonen er bygd ca. 200 meter fra der den skal stå. Konstruksjonen skal løftes og flyttes på fire selvkjørende modulvogner med 22 hjulpar hver. Foto:  Nye Veier

For å ivareta sikkerheten og strenge smittevernregler blir området sperret av for alle andre enn de som skal utføre selve oppdraget.

- Eventuelle skuelystne må nok vente til jernbanebrua er på plass før de får se på den store konstruksjonen og den nye innfartsveien til Brumunddal, sier Moshagen.

Jernbanebrua over Strandsagvegen er den fjerde jernbanekonstruksjonen Nye Veier bygger i forbindelse med E6-utbyggingen i Innlandet, i tillegg til alle andre arbeidene de har hatt med nærføring til Dovrebanen.

Åpner for trafikk før sommerferien

- Det startet med kryssingen av Rørosbanen i Åkersvika. Der bygde vi ny firefelts motorveibru over jernbanen. Videre fortsatte vi med den enorme kulvertkonstruksjonen for fremtidig dobbeltspor under E6 ved Tjernli sør for Brumunddal og ny kulvert for eksisterende jernbane på samme sted. Disse stod ferdige til veiåpningen i 2020. Og nå skal Veidekke få på plass den 1200 tonn tunge jernbanebrua i Brumunddal, sier Moshagen.

Undergangen i Strandsagvegen åpner for trafikk før sommerferien fram til Langmoen (Mattilsynet/Tine). Resterende strekning opp mot fylkesvei 184 (Ringsakervegen) åpner etter ferien. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.