Denne brua er fra 1939 og moden for utskiftning

Landemerket Risøy bru i Haugesund sentrum er blitt 93 år gammel, og nå planlegger fylkeskommunen en ny over Smedasundet.

I arbeidet med en ny bypakke for Haugesund/fastlands-Karmøy er ny bru over Smedasundet det største prosjektet Rogaland fylkeskommune ønsker finansiert.
I arbeidet med en ny bypakke for Haugesund/fastlands-Karmøy er ny bru over Smedasundet det største prosjektet Rogaland fylkeskommune ønsker finansiert. Foto: Rogaland fylkeskommune
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
1. mars 2022 - 09:25

Det er ikke første gang at man jobber med planer om å få på plass en ny og mer moderne bru. I 1997 ble det utarbeidet en reguleringsplan , men denne er nå gått ut på dato og Rogaland fylkeskommune starter arbeidet med en ny.

For gammel reguleringsplan

— Reguleringsplanen er for gammel til å bygge ut etter, og tilfredsstiller ikke dagens krav til utredninger eller teknisk kvalitet, forklarer prosjektleder Ivar Kalkvik i Rogaland fylkeskommune.

— Derfor må vi lage en ny reguleringsplan for den nye forbindelsen til Risøy. I planprosessen utreder vi alle relevante fagtema, og vi skal finne gode løsninger, supplerer planleggingsleder Marte Ness Aarak i Rogaland fylkeskommune.

Må på plass før bompengesøknad

Planen er at den nye brua skal finansieres gjennom en bompengefinasiert bypakke, og for å kunne gjøre det må Rogaland fylkeskommune ha ferdig en godkjent reguleringsplan når fylkeskommunen søker om ny bompengepakke.

Norconsult er engasjert av Rogaland fylkeskommune for å gjøre plan- og utredningsarbeidet, og de er nå i gang. I tida framover starter Norconsult flere undersøkelser på sjø og land.

— Utover våren kommer konsulenten til å kartlegge havbunnen, gjøre grunnboringer og undersøke forurensing og naturverdier. Folk kommer til å se borerigger, flåter og droner som blir brukt i kartleggingen, sier Kalkvik.

— Arbeidet skjer i dialog med Haugesund kommune, for dette er et stort byutviklingsprosjekt som er veldig viktig for byen, forteller han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.