NETTARKIV

Den utrolige historien til Max

VAR OGSÅ LIVVAKT: Du har sikkert sett dette kjente bildet av Kong Olav i åpen bil i Oslos gater da han kom tilbake til Norge etter krigen. Ved siden av sitter krigshelten Max Manus med et skrapladd våpen. Sammen med Oslogjengen var Max rett etter krigen vakt for hele kongefamilien.
VAR OGSÅ LIVVAKT: Du har sikkert sett dette kjente bildet av Kong Olav i åpen bil i Oslos gater da han kom tilbake til Norge etter krigen. Ved siden av sitter krigshelten Max Manus med et skrapladd våpen. Sammen med Oslogjengen var Max rett etter krigen vakt for hele kongefamilien. Bilde: Scanpix
Trond Heggelund
23. apr. 2008 - 11:45

”Dersom jeg skal dø – så skal jeg dø med en alliert battleuniform på meg”.

Slik kan man tolke det han skriver flere steder i bøkene sine. Han var som stoltest når han kunne trekke på seg en alliert uniform i det tyskokkuperte Oslo under andre verdenskrig.

”Max meldte som frivillig og opplevde en redselsfull krig på Salafronten med opp til 52 kuldegrader. Han ble avmønstret 9. april 1940, og kom hjem til et tysk okkupert land”, skriver kona til Max, Tikken Manus, på nettsidene til teknologibedriften Max Manus AS.Rømte fra tyskerne

Etter å ha kriget mot tyskerne på Kongsvinger, Rena, Elverum og Brumunddal - begynte han i motstandsbevegelsen. ”Max ble overrasket av tysk Gestapo i sin leilighet i Vidars gate i Oslo og hoppet gjennom blendingsgardin og vindu og ble brakt til Ullevål sykehus”, skriver Tikken.

Max klarte å rømme til Sverige og måtte reise jorda rundt for å komme til EnglandSabotasjemannen

”I Skottland ble han trenet til sabotør i Kompani Linge og siden droppet i fallskjerm over Norge, hvor han blant annet sammen med Gunnar Sønsteby og Gregers Gram utførte en rekke sabotasjehandlinger. Den viktigste var antagelig senkingen av slaveskipet "Donau", skriver Tikken Manus på nettsidene til Max Manus AS.

For sin utrolige krigsinnstas fikk Max Manus en rekke utmerkelser, Krigskorset med 2 sverd, og flere norske medaljer. Det engelske DSO og Military Cross with bar, dessuten amerikanske, polske og italienske utmerkelser.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.