FAGARTIKLER

Den skjulte datakraften

Dette kommer hovedsakelig av produktenes synlighet for herr Hvermansen. For han er regnekraft nærmest synonymt med PC-en på pulten. I et bilde fra teaterets verden troner PC-en midt på scenen. Men i kulissene jobber tusenvis av prosessorer som ingen legger merke til.

I virkeligheten er det faktisk slik at det omsettes et titalls ganger flere 32-bit prosessorer som bygges inn i de forskjelligste produkter enn dem vi finner i PC-er. På sikt vil dette gapet sannsynligvis øke grunnet både innføring av mer intelligens i produkter samt økt diversifisering av de produkter og tjenester vi omgir oss med.

Nisjeprodukter

Innen generell IT består maskinvaren av komponenter levert i høyt volum samt et gjennomprøvd grensesnitt mellom maskinvare og operativsystem. Antall mulige kombinasjoner mellom lagene i løsningen er få og grensesnittene er i hovedsak veldefinerte.

For markedet for innebygget regnekraft er imidlertid bildet annerledes. Her er Microsoft/Intel alliansen henvist til nisjen for håndholdte løsninger (PocketPC) og erstattet av et vell av mulige kombinasjoner mellom prosessorarkitekturer, kortformater og operativsystemer.

Effekten av denne diversiteten er at en selv om totalomfanget av løsninger er stort, vil en gitt kombinasjon være å betrakte som en nisjeløsning. Med på lasset til ethvert nisjeprodukt følger høyere enhetspris, lavere funksjonssikkerhet grunnet lavere anvendelsesgrad (ikke avdekkede feil) og lavere ferdigstillelsesgrad av programvare-grensesnittene.

Løsningsleverandøren

Sammen med fraværet av et omforent rammeverk til beskyttelse av applikasjonen mot diversiteten i både maskin- og programvare åpner dette for verdiøkende tjenester levert av en ny aktør - løsningsleverandøren.

Løsningsleverandørens rolle er å bidra til å velge ut og integrere maskin- og programvarekomponenter, sette disse sammen til et fungerende system og levere dette som en kvalitetssikret enhet til en vertikal aktør. Konseptet skjermer denne for en kompleks teknologisk virkelighet som han ellers måtte investere store ressurser i. Dette tar ned risikoen i operasjonen, tillater sterkt fokus på kjernekompetanse og bidrar til kortere utviklingssykluser.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.