NATURVITENSKAP

Den nye dr. Watson

Dens instrument (Watsons hender og Sherlocks nese) er et plasma-masse-spektrometer (PMS), Sherlocks hjerne er en stor datamaskin.

Maskinen står i en spesiell avdeling ved University of Greenwich at Medway, ved Chatham, Kent, England. Kjente og ukjente politi- og sikkerhetsavdelinger bruker den allerede.

Den snuser seg gjennom jordprøver fra ulykkessteder, blodspor fra ofre og forbrytere, arkeologiske funn, og klær og hår funnet på ymse skumle steder.

Inni mellom analyserer den avgass for å sjekke hvor rent dieselmotorer går i forhold til påbudt maks-grense for utslipp av uhumskheter.

Maskinen kostet utrolig nok ikke mer enn 1,5 millioner kroner, og er utviklet og bygget i England.

Instituttet har allerede tjent inn investeringen, ikke minst på å analysere boreprøver fra offshoreselskap verden over, der kjemostratigrafiske data står sentralt. Disse forteller lenge før alle andre tester, om det er noen vits i å drive seismikkskyting og prøveboring.

Litt av hemmeligheten ligger i at spektrometeret kan analysere prøver helt ned i en del stoff per trillion deler luft.

Doktor David Wray, som er sjef for denne avdelingen, sier at maskinen nylig er brukt for å analysere spor fra større forbrytelser i Europa. De slemme gutta lever farligere enn noen sinne!

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.