ØKONOMI

Den kinesiske eiendomsgiganten Evergrande er konkurs

Selskapets enorme gjeld har ført til frykt for at utviklingen skulle smitte over på verdensøkonomien. Nå må selskapet oppløses.

Evergrande har vært en av de største utbyggerne i Kina. Skiltet viser noen av prosjektene i Kina.
Evergrande har vært en av de største utbyggerne i Kina. Skiltet viser noen av prosjektene i Kina. Foto: Ng Han Guan/AP/NTB
29. jan. 2024 - 07:34

Selskapet har slitt økonomisk lenge, og retten lot seg ikke overbevise om at Evergrande ville klare å komme i havn med en omstruktureringsavtale med kreditorene.

– Med tanke på den åpenbare mangelen på fremdrift mot å legge fram et levedyktig forslag til restrukturering, mener jeg det er riktig for retten å beordre tvangsoppløsning av selskapet, og jeg gir derfor en slik ordre, sa dommer Linda Chan mandag morgen.

Aksjekursen stupte mer enn 20 prosent på Hongkong-børsen etter at kjennelsen var klar. Kort tid etter ble handelen stanset.

Oppløsningen av selskapet har vært ventet over lengre tid, skriver Reuters. Det er nå mer enn 18 måneder siden saken først kom opp i rettssystemet i Hongkong. Evergrande hadde da misligholdt gjeld  siden 2021.

Selskapet har rundt 300 milliarder dollar i gjeld. Det tilsvarer godt over 3000 milliarder norske kroner. Rundt 200 av dem er til utenlandske selskaper. 

Direktør Kjetel Digre i Aker Solutions sier markedsutsiktene fortsatt er positive.
Les også

Kraftig inntektsøkning for Aker Solutions – dobler driftsresultatet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.