FORUM

Den grønne, norske dugnadsånden

13. aug. 2007 - 15:09

MILJØ Det er vel kjent at folk flest er svært positive til kildesortering. Det er mindre kjent, ja nesten en hemmelighet, at mange norske bedrifter aktivt bidrar til et bedre miljø. Bakgrunnen er frivillige avtaler mellom norske myndigheter og bransjer for å sikre at alle som forurenser på grunn av emballasje, skal betale penger for det. Prinsippet er at forurenser skal betale. Det gjelder i EU, og det gjelder i Norge.

Grønt Punkt Norge er en ikke-kommersiell virksomhet som ble opprettet for 10 år siden. Norske myndigheter er svært godt fornøyde med resultatene som er oppnådd. Utregninger Statens forurensningstilsyn (SFT) har gjort, viser at mengden emballasjeavfall økte med 12 prosent fra 2000 til 2005. I samme periode har mengden innsamlet emballasjeavfall økt med 20 prosent. Dette betyr at en stadig større andel av emballasjeavfallet blir samlet inn og gjenvunnet. Materialselskapenes innsats bidrar til å oppnå det nasjonale målet for gjenvinning av avfall, og gjør også at Norge innfrir internasjonale krav til innsamling og gjenvinning av emballasje.

Et viktig enkelttiltak er kildesorteringsguiden loop.no/kildesorteringsguiden/. Hvem som helst kan klikke seg inn på den for å få vite hvordan for eksempel hageavfall og andre typer søppel skal behandles til beste for miljøet. Guiden forbedres hele tiden i form av stadig flere produkthenvisninger. Den forteller også om alle retur- og gjenvinningsordninger i kommunene.

Mange bedrifter jobber systematisk med forbedringer vi som forbrukere ikke kan se. Det vi derimot kan sjekke er om emballasjen har Grønt Punkt-merke. Har den det, vet du som forbruker at bedriften gjør det den skal for et bedre miljø.

Jaana Røine

Adm. direktør Grønt Punkt Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.