ARBEIDSLIV

Den femte landeplage

7. nov. 2001 - 07:13

Det er både et religiøst og historisk sus over Osama bin Ladens hellige krig, hvis det faktisk er ham som står bak spredningen av miltbrannbakteriene i USA.

Den femte landeplage, som er omtalt i 2. Mosebok kap. 9, vers 3 i det gamle testamentet er sannsynligvis miltbrann. Der heter det: «For nekter du å la dem (isralisttene, red.anm.) fare, og holder du på dem enda lengre, skal Herrens hånd ramme husdyrene dine ute på marken, både hestene, eslene og kamelene og storfeet og småfeet, så de blir angrepet av en forferdelig pest.»

– Oversettelsen av det hebraiske ordet som brukes om sykdom, deber, har vært omdiskutert. Jeg har funnet en kommentar hvor det diskuteres om det enten dreier seg om munn-og klov-syke eller miltbrann, sier stipendiat Kristin Joachimsen ved det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Siden verken hest eller esel er klovdyr tyder det ikke på munn og klovsyke.

Mye brukt

Men Gud og Osama bin Laden er ikke alene om å benytte miltbrann som terrorvåpen. På politimuseet i Trondheim er det rester av en glassampulle som inneholdt en infisert sukkerbit. Den ble tatt inn i Norge av den finske baron Karl Otto von Rosen som opererte som tysk spion i Finmark i 1917.

Ampullen og innholdet ble analysert først i 1997, da var det fortsatt liv i bakteriene. Under andre verdenskrig produserte britene store mengder miltbrannbakterier som de planla å droppe fra fly over Tyskland. Forsøk ble gjort på Gruinard Island utenfor Skotland.

Først i 1987 ble denne øya friskmeldt av myndighetene etter omfattende arbeid for å utrydde sporene. Da var det benyttet 280 tonn formaldehyd og 2000 tonn sjøvann.

Den japanske terroristgrupperingen Aum Shinrikyo som i 1995 ble kjent for å spre sarin på en T-banestasjon i Tokyo skal ha spredt miltbrannbakterier ved hele åtte andledninger. Hvorfor disse forsøkene mislykkedes er ukjent.

I 1979 ble det ved et uhell sluppet miltbrannbakterier fra et militært mikrobilogisk laboratorium i Sverdlovsk i Sovjetunionen. Dette førte til minst 79 tilfeller av miltbrann, og 68 dødsfall.

Lite utbredt

Første kjente tilfelle der miltbrann har rammet mennesker er beskrevet så sent som i 1752, går det frem av informasjonen Folkehelsa har lagt ut på internett. I Norge har det vært svært få tilfeller av den farlige infeksjonssykdommen.

Med unntak av en sprøytenarkoman som i fjor ble smittet gjennom urent stoff har det ikke vært registrert miltbrann hos mennesker i de siste 40-50 årene, og ikke på dyr etter 1993.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.