FORUM

Den digitale verdenFor å ta inn digitale bakkesendinger, må man anskaffe seg minst en "folkeboks" til 1300-1500 kroner stykket. Boksen er nødvendig for at man skal kunne benytte dagens analoge TV-apparater. Har man flere TV-er eller videomaskiner i huset, må man ha en boks for hvert apparat. For hver "folkeboks" må man også ha et smartkort. Hva vil det koste? Jeg har grunn til å anta at hvert kort vil koste 200-500 kroner pr. år i kortgebyr.

Prisen oppgitt for "folkeboksen" gjelder for tilknytning til 230 volt strømnett. Men hva vil en slik boks koste beregnet for 12 V likestrøm. Hvor mange watt krever en slik boks? For den som har hytte, båt eller campingvogn uten innlagt strøm er dette viktige spørsmål som ennå ikke er besvart.

Det er heller ikke, så vidt jeg vet, klarlagt hvem som skal betale regningen på ca. 1,5 milliarder kroner. Er det skattebetalerne, er det de som har NRK-lisens eller er det de 600.000 familiene som har bakkesendt TV som eneleverandør av TV?

Digitale sendinger stiller atskillig større krav til signalkvalitet enn analoge sendinger. I den digitale verden er det enten svart skjerm eller 100 prosent billedkvalitet. Det har enhver erfart som på egenhånd har prøvd å stille inn sin parabolantenne. Det vil derfor bare være i områder der man i dag kan motta TV2 av meget god kvalitet at man overhodet vil kunne ta inn digitale bakkesendinger.

Med min erfaring med signalkvaliteten til TV2 f.eks. i Vest-Telemark, vil jeg konkludere med at overgangen til bakkesendt digital-TV kommer til å bli ganske brutal. For noen år siden ble det oppstyr i mediene da NRK radio stoppet sine sendinger på mellommølgen. Jeg tror oppstyret blir formidabelt den dagen de analoge TV-senderne blir slokket.

På bakgrunn av dette vil jeg påstå at her er det noen som har solgt skinnet før bjørnen ble skutt. Uansvarlige politikere har kjøpt skinnet.

Olav Gautefall

Trondheim

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.