FJERNSTYRTE VÅPENSTASJONER

Den amerikanske hæren hamstrer våpenstasjoner fra Kongsberg

På kun ett år har USA bestilt våpenstasjoner for over tre milliarder kroner.

En Stryker PPK med Crows-J, en våpenstasjon med 12,7-millimeter mitraljøse og Javelin panservernmissil på en øvelse på Grafenwöhr Training Area, nordøst for Nürnberg i Tyskland, i desember 2018.

(U.S. Army photo by Markus Rauchenberger)
En Stryker PPK med Crows-J, en våpenstasjon med 12,7-millimeter mitraljøse og Javelin panservernmissil på en øvelse på Grafenwöhr Training Area, nordøst for Nürnberg i Tyskland, i desember 2018. (U.S. Army photo by Markus Rauchenberger) (Markus Rauchenberger)

På kun ett år har USA bestilt våpenstasjoner for over tre milliarder kroner.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Kun ett år etter at Kongsberg Gruppen inngikk en ny rammeavtale for fjernstyrte våpenstasjoner til den amerikanske hæren, verdt 4,5 milliarder kroner, er allerede to tredeler av våpenstasjonene bestilt.

68 prosent av rammen

14. september i fjor ble det inngått en ny rammekontrakt innenfor Crows, som er et felles anskaffelsesprogram for våpenstasjoner til den amerikanske hærens kjøretøyer.

Dette er en såkalt IDIQ-kontrakt («Indefinite Delivery/Indefinite Quantity») med et omfang på opp til 498 millioner dollar. Den gang meldte Kongsberg at det totale omfanget avhenger av fremtidige behov. Det er åpenbart stort:

Soldater fra U.S. Army 54th Brigade Engineer Battalion, 173rd Airborne Brigade skyter med en M249 SAW montert på en våpenstasjon under øvelsen Saber Junction i Grafenwöhr i Bayern tidligere i september.  Foto: Spc. Ryan Lucas

18. september i år kom den siste i rekken av bestillinger som er gjort i løpet av året som har gått, slik at det allerede nå er bestilt våpenstasjoner for til sammen 340 millioner dollar, tilsvarende 3,1 milliarder kroner eller 68 prosent av den totale rammen.

– Disse bestillingene viser viktigheten av rammeavtalen og vår posisjon som leverandør av våpenstasjoner til USA, sier direktør Eirik Lie i Kongsberg Defence & Aerospace AS (KDA) i en børsmelding.

Siden de første Crows-bestillingene kom i 2007 er det nå levert over 16.000 våpenstasjoner til USA. Det er for øvrig ikke bare kjøretøy som utstyres med fjernstyrte våpenstasjoner, også enkelte fartøy. Blant annet er det nå installert våpenstasjoner på tre logistikkfartøy (LSV) som til vanlig er stasjonert på Pearl Harbour. 

Qatar

Da Kongsberg-konseret la fram tallene for andre kvartal for snart en måned siden, kom det fram at KDA økte inntektene med hele 26,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, og at ordrereserven er på rekordhøye 19 milliarder kroner.

Den siste tida er det særlig luftvernet Nasams som har bidratt til dette, senest ved at Australia og Qatar kommer inn som den tiende og ellevte nasjonen som tar systemet i bruk.

Avtalen med Qatar inneholder kvalifisering av det nye AIM-120 Amraam-missilet med større rekkevidde («extended range», ER) som leveres av Raytheon. Også Nasams nærholdskapasitet er i ferd med å øke, ved hjelp av AIM-9X Sidewinder block II. Dette missilet ble for første gang skutt fra en Nasams-utskytningsplattform på Andøya i mai i år.

Det var også fra Qatar at en enda større bestilling kom i fjor. Kongsberg skal levere fjernstyrte tårn (MCT-40) og våpenstasjoner til det kjøretøyprogrammet Al Rayyan. Her snakker vi om utstyr til hele 490 pansrede personellkjøretøy (PPK) i en avtale som kan være verdt så mye som 15 milliarder kroner de kommende åtte årene.

Soldater fra U.S. Army 1st Battalion, 168th Infantry Regiment, 2nd Infantry Brigade Combat Team, Iowa Army National Guard, lader 12,7-millimeteren på en våpenstasjon under en øvelse på Camp Ripley i Minnesota i juli.  Foto: Spc. Zachary Zippe
Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå