HISTORIE

Den 3500 år gamle hånden er fortsatt et mysterium for forskere

Den rundt 3500 år gamle bronsehånden ble funnet i en grav i Sveits i 2017. Forskerne har fortsatt ingen klare konklusjoner om hva den har vært brukt til eller hvor den er fra.

Det kan tenkes at bronsehånden har holdt rundt en stav. At den er et symbol på makt, regner forskerne i hvert fall med.
Det kan tenkes at bronsehånden har holdt rundt en stav. At den er et symbol på makt, regner forskerne i hvert fall med. Foto: Philippe Joner/Berns arkeologiske arkiv
John Edgren, Ny Teknik
17. apr. 2023 - 18:52

Graven i kantonen Bern er datert til 1500-1400 f.Kr. I tillegg til beinrester fra en voksen mann inneholdt den bronsegjenstander i form av et dolkblad, en brosje og en spiral som sannsynligvis var en hårpynt. I tillegg er det noen flate gullbiter – og de antas å tilhøre et av de mest unike funnene fra europeisk bronsealder.

Eldste funn

Det er en bronsehånd som ender i en gullkrage, og som skulptur er den den eldste representasjonen av menneskekroppen til dags dato i Sentral-Europa.

Men til tross for oppdagelsen av «Prêles-hånden» i 2017 har det vitenskapelige miljøet ennå ikke avklart hva objektets funksjon var. Det skriver IFL Science.

I tillegg til bladet til en dolk, en sølje og en bronsespiral var det også noe gull som antas å tilhøre hånden. <i>Foto:  Philippe Joner/Archaeological Service of the Canton of Berne</i>
I tillegg til bladet til en dolk, en sølje og en bronsespiral var det også noe gull som antas å tilhøre hånden. Foto:  Philippe Joner/Archaeological Service of the Canton of Berne

Viser makt

Det har vært spekulasjoner om hånden kan være en del av en større skulptur, eller om den muligens kan ha kronet toppen av en stav.

Gjenstanden antas imidlertid å ha vært et symbol på makt. Ekspertene har heller ikke klart å fastslå om hånden er laget lokalt i Trois-Lacs-regionen, der den ble funnet.

Artikkelen ble først publisert på Ny Teknik

Utviklingen av F-117 Nighthawk begynte i 1978, men ble holdt hemmelig til 1988. Mange UFO-rapporteringer fra den tiden har vist seg å handle om testflyvninger med disse flyene.
Les også

USA utvikler sensorer som skal kunne oppdage UFO-er

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.