OLJE OG GASS

Demper forventningene til vindkraft

Fornybarsatsing: Åslaug Haga kjemper for mer fornybar energi i Norge. Her sammen med bransjesjef i Norsk Industri, Rolf Hestenes.
Fornybarsatsing: Åslaug Haga kjemper for mer fornybar energi i Norge. Her sammen med bransjesjef i Norsk Industri, Rolf Hestenes. Bilde: Anders J. Steensen
Ole K. Helgesen
10. feb. 2010 - 11:46

Både Haga og Bech Gjørv sier at det er fundamentale forskjeller mellom det norske kraftmarkedet og de landene som satser stort på vindkraft.

– De landene som satser stort på gjør det like mye av hensyn til energiforsyningssikkerhet som av hensyn til klima. Vi har ikke en utfordring med energisikkerhet, og derfor har vi ikke de samme behovene for fornybar energi, sier Haga.

– Langt fram

Hun tror ikke vi vil få storstilt eksport av fornybar energi fra Norge på lang tid. – Det vil nok ikke komme før det eventuelt bygges vindmøller som flyter i Nordsjøen og som er frikoblet fra det norske kraftmarkedet, utdyper den tidligere olje- og energiministeren.

Hun understreker overfor Teknisk Ukeblad at hun fremdeles vil kjempe for å få bygget ut mest mulig fornybar kraft i Norge.

– Vi har Europas beste vindkraftressurser, og det ville vært oppsiktsvekkende dersom vi ikke tok disse i bruk. Men vi må samtidig være realistiske og innse at det er større politisk vilje for å få til dette i andre land.

Utlandet viktigere

Statoildirektør Bech Gjørv tror det blir viktigere å posisjonere seg i andre land enn Norge.

– De landene som har utfordringer med energisikkerheten har større interesse for å satse på vindkraft. Vi satser på Storbritannia fordi det foregår en energirevolusjon i landet. Det skal investeres enorme summer i fornybar energi. I tillegg er Storbritannia et viktig marked for oss som gasseksportør, sier hun.

Industrimuligheter

Men selv om Norge ikke bygger ut massive vindkraftparker, vil det fremdeles være store muligheter for norske bedrifter. Administrerende direktør i Intsok sier at offshoreleverandørene allerede har etablert seg i utlandet.

– Leverandørindustrien er allerede til stede i Storbritannia innen olje og gass. Det er fullt mulig å posisjonere seg også innen fornybar energi selv om vi ikke har hjemmemarked, sa han på Offshore Strategikonferansen i Stavanger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.