BYGG

- Demonter alle barnehagene

STENGT: Totalt er 14 brakkebarnehager i Oslo og Trondheim stengt, etter at en barnehage i Bjerke bydel i Oslo kollapset søndag 17. juni.
STENGT: Totalt er 14 brakkebarnehager i Oslo og Trondheim stengt, etter at en barnehage i Bjerke bydel i Oslo kollapset søndag 17. juni. Bilde: Mona Strande
Mona Strande
19. juni 2007 - 11:10

Fire midlertidige barnehager i Trondheim holder stengt etter at en barnehage i Bjerke bydel i Oslo kollapset 17. juni. De fire barnehagene er bygd etter samme konstruksjonsprinsipp, og kommer fra samme leverandør: Uniteam AS.

Minimal bæreevne

– Fundamentflatene er så små at det er umulig å unngå skjevsetninger. Det er også feil utførelse i forhold til tegningene, med søyler som ikke er mer enn halvparten så brede som dimensjoneringen tilsier. Disse er heller ikke satt sentrisk på bæreplaten, noe som igjen halverer bæreevnen, sier sivilingeniør i geoteknikk, Kåre Sand, Sweco Grøner.

Han har kontrollert de fire barnehagene som nå er stengt i Trondheim, og er oppgitt over alle feilene de har funnet.

– Demonter alle

– Mitt råd til Trondheim kommune er å demontere alle barnehagene og starte forfra. Med alle de alvorlige feilene som er funnet her, bør de være glade hvis de får åpnet barnehagene igjen til høsten, sier Sand.

Dette har han skrevet klart og tydelig i et notat han sendte Trondheim kommune i dag tidlig. Her påpeker han også at det er alvorlige mangler ved beregningene.

Feil fokus

– De har ikke regnet på jordreaksjonen, bare på hva treverket skal tåle av belastning. Det er tydelig at de som har satt opp disse barnehagene ikke forstår viktigheten av grunnforholdene – og at det har vært fokusert mest på å spare penger, sier geoteknikeren.

Han skal i et møte med Trondheim kommune senere i dag, etter at de har gått gjennom notatet han har utarbeidet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.