T2

Dell lanserer nye nettbrett

Går rett i strupen på Microsofts nye Surface 2.

Dell kommer med et aldri så lite produktskred. Øverst fra venstre og rundt med klokka:   XPS 13,  Venue Pro 8, XPS 15 og Venue Pro 11.
Dell kommer med et aldri så lite produktskred. Øverst fra venstre og rundt med klokka: XPS 13, Venue Pro 8, XPS 15 og Venue Pro 11. Bilde: Dell
4. okt. 2013 - 08:27

Dell har lansert et par nye nettbrett som vi ikke er helt sikre på hva Microsoft synes om. De selv har jo nettopp annonsert sin Surface 2 og Surface Pro 2 for nok en gang å prøve å få et fotfeste i nettbrettmarkedet.

Så kommer altså Dell nå med noen riktig lekre saker og ypper samarbeidspartneren til solid konkurranse.

Men så er det jo det at Dell bruker Windows 8.1, og det er jo veldig viktig for Microsoft å få etablert som operativsystem for nettbrett i tillegg til på PC.

Venue

I motsetning til Microsoft har Dell valgt å bruke den nye varianten av Intels firekjernede Atom-prosessor i nye Venue 8 Pro.

Tallet står selvfølgelig for skjermstørrelsen og de to nettbrettene henvender seg til de to segmentene som er mest populære for tiden.

Bruken av Intels Atom-prosessor gjør at selv det minste brettet til Dell kan kjøre den vanlige varianten av Windows og ikke RT-utgaven som Surface 2 benytter.

RT ble laget for at Windows skulle få fotfeste inn hos alle som brukte strømbesparende ARM-prosessorer. Nå, når Intel endelig har fått has på elektrontørsten sin, er ikke det så viktig lenger.

For Windows RT medfører en del ulemper. Man kan ikke benytte nettbrettet som en PC. Det fungerer bare med apper og ikke med vanlige Windows-programmer.

Unntaket er Office, som Microsoft har utviklet for RT. Det slipper brukerne av Venue 8 Pro å tenke på. Her kan de installere Photoshop - om de vil.

Les også: Disse PC-ene kan du vri og vrenge på

Pennbasert: Dell Venue Pro 11 gjør det enkelt å bruke nettbrettet som en notatblokk.
Pennbasert: Dell Venue Pro 11 gjør det enkelt å bruke nettbrettet som en notatblokk. Dell

Bra spesifikasjoner

Venue 8 Pro er 400 gram tungt og 8,9 mm tykt. Det er ørlite over de fleste i denne klassen, men det kan også leveres med penn for å supplere fingeren.

Microsoft har faktisk fått dreis på håndskriftgjenkjenning i Windows og det fungerer overaskende godt på norsk. Men da må du ha penn.

I pressemeldingen lover Dell lang batterilevetid uten å gå inn på hva det betyr. Brettet vil bli solgt med Office 2013 Home & Student inkludert, og man kan få det med mobilnettverk innebygget.

Storebror

Det ser ut som om Dell har laget Venue 11 Pro for å ta innersvingen på Microsofts Surface Pro 2. Skjermstørrelsen på 10,8 tommer med 1920 ganger 1080 punkters oppløsning basert på IPS-teknologi er minst på høyde med Surface.

Men dette har også utbyttbart batteri, noe Surface ikke har.

Dette brettet har en kraftigere Intel Core-prosessor av i3 eller i5-typen som gir det ytelse på linje med en kraftig bærbar PC. Man kan få det med opptil 8 GB RAM og 256 GB flashminne. Tre USB 3.0 porter og mulighet til å koble til to eksterne skjermer via HDMI og DP er heller ikke å forakte.

På samme måte som Microsoft tilbyr Dell tastaturer som kan klipses på og som beskytter skjermen og gjør nettbrettet til noe som likner på en bærbar PC.

Et av dem har til og med innebygget batteri som forlenger batterilevetiden til Venue 11. HVs det vi har fanget opp om vekten på litt over 700 gram er korrekt er dette et imponerende stykke nettbrett.

TEST: Sony Vaio Pro 13: Denne 13-tommeren veier såvidt over et kilo

Tar tid

De to nettbrettene er nok annonsert for å holde kundene i venterommet slik at de ikke kjøper noe annet.

Venue 11 Pro kommer først ved årsskiftet, mens lillebror ikke viser deg før i slutten av januar.

Ingen priser er klare, men fra USA meldes det om at Venue 11, riktignok i den billigste pakken med 2 GB RAM og 32 GB lagring, skal koste 500 dollar.

Dell XPS 15: To kilos kraftpakke med superskjerm på 5,76 megapiksler.
Dell XPS 15: To kilos kraftpakke med superskjerm på 3200x1800 piksler. Dell

PC også

Det ville være rart om det var bare de to nettbrettene som kom fra PC-produsenten Dell og det er det selvfølgelig ikke.

To oppdaterte XPS-modeller ser snart dagens lys. XPS 15 kan fås med en 15,6 tommers berøringsskjerm på utrolige 3200 ganger 1800 punkter. Maskineriet er en Intel Core i5- eller i7-prosessor assistert av et Nvidia-skjermkort og uten at hele pakken veier mer enn to kilo.

XPS 13 er en slankere sak på 1,3 kilo og 13,3 tommers berøringsvennlig Full HD skjerm. Også dette kan fås med Core i7 prosessor, men bare med integrert grafikk.

På tross av vekten lover Dell inntil 10,5 timer batterilevetid. Det høres optimistisk ut i en slik pakke.

De to PC-ene vil dukke opp allerede i slutten av måneden.

Les også:

TEST: Macbook Air 11: Den beste minimaskinen har blitt enda bedre

TEST: Sony Xperia Tablet Z: Sonys nye nettbrett er en vinner

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.