PRODUKSJON

Delikatesse i vekst

22. mars 2001 - 10:04

Store mengder kråkeboller beiter ned tareskogen langs norskekysten. Nå har forskere ved Fiskeriforskning i Tromsø funnet oppskriften som kan gjøre dette skadedyret til en verdifull ressurs.

Rask vekst på nytt fôr

Et nytt fôr gir håp til gryende kråkebolleoppdrettere, og kan bidra til å sette fart i den norske eksporten av kråkeboller. Den grønne norske kråkebollen, Drøbakkråkebollen, ligner den japanske – et naturlig fortrinn på et kvalitetsbevisst delikatessemarked.

– Forsøk viser at det gjennomsnittlige rogninnholdet vokser fra under 10 til nærmere 20 prosent i løpet av åtte uker, forteller forskningssjef Atle Mortensen ved Fiskeriforsknings avdeling for havbruk.

– Tre kilo fôr gir ett kilo rogn, eller gonade, noe som er god avkastning for denne typen fôr, fremholder Mortensen.

Vill oppfôring

En form for kråkebolleoppdrett går ut på å fôre opp villfangede kråkeboller. Rogninnholdet er i utgangspunktet lavt, blant annet fordi kråkebollene er altfor tallrike i forhold til det naturlige næringsgrunnlaget langs kysten.

– Med fôr kan vi bygge opp gonaden raskere enn i naturen, forteller Atle Mortensen.

Det nye spesialfôret produseres av blant annet restprodukter fra fiskeindustrien, eksempelvis fiskeskinn, samt algeprodukter, vitaminer og fargestoff. En av utfordringene har vært å finne et egnet bindemiddel. Kråkebollen kan sitte å småspise på en fôrpellet i en uke. Vannløselige bindemiddel, som gjerne brukes i fiskefôr, er derfor uegnet.

Nå har forskerne funnet løsningen, og oppfôringsforsøk har det siste året foregått flere steder langs kysten i Nord-Norge.

Appelsinidealet

Gjennom fôrsammensetningen er det mulig å påvirke farge, smak og konsistens for å tilfredsstille det japanske markedet.

– I naturen er det veldig stor fargespredning. Gonaden varierer fra lys gul til dyp oransje. Idealet er appelsinoransje, forteller Mortensen.

Fôret er satt i produksjon ved Miljøprosess AS i Båtsfjord i Finnmark.

Fiskeriforskning arbeider med videre utvikling av fôret. Blant annet med å tilsette naturlig apetittstimulerende stoffer for å få kråkebollen til å spise enda bedre.

Så langt har kråkebollene blitt eksportert levende. Men det er allerede etablert foredlingsbedrifter i Norge som tar ut rogna og pakker den for konsum, før den fraktes med fly til japanske delikatesseelskere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.