Deler av Nord-Norge mørklagt

Deler av Nord-Norge mørklagt
MØRKT I NARVIK: Privatboliger må klare seg uten lys i morgentimene i dag. Narvik Energinett prøver å skåne næringsliv og skoler. Bilde: colourbox.com

Det opplyste Statnett like før klokken 8.

– Statnett må redusere belastningen i nettet i Nord-Norge for å unngå mer omfattende feil, opplyser kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen.

Skjermer skoler og næringsliv

I Narvik vil privat boliger bli koblet ut i morgentimene:

– Vi forsøker å skåne næringslivet og skoler. Det er et par barnehager som blir berørt, forteller adm. direktør i Narvik Energinett, Per Harald Ottestad til Teknisk Ukeblad.

– Hvordan er været i Narvik nå?

– Det er kaldt og helt klart. Temperaturen ligger mellom minus ti og minus 14. Selv om det blir en temperatursenkning i boligene, vil det ikke blir et stort problem.

Grunnet brudd

Årsaken til utkoblingen torsdag morgen er at det onsdag formiddag oppsto brudd på en 420-kilovoltledning noen kilometer sør for Bjerkvik, mellom Ofoten og Kvandal. Ustabilt vær og komplisert arbeid med å få linjen på plass gjorde at Statnett anså sannsynligheten stor for at linjen må være ute av drift i flere dager.

I mellomtiden oppfordres folk til å spare strøm, særlig i timene mellom klokken 7 og 10 om morgenen og mellom klokken 15 og 18 om ettermiddagen.

Les også: Alta kan bli koblet ut

Kan ta tid

– Det kan ta tid å utbedre feilen. Energisituasjonen er anstrengt. Vi oppfordrer derfor folk i området til å bruke mindre strøm. Sonevise utkoblinger er noe vi vurderer for å opprettholde kapasitet. Det er ikke nok strøm i nettet til å forsyne både industri og husstander, sa kommunikasjonsrådgiver Martha Hagerup Nilson i Statnett til NTB onsdag.

Statoils gasskraftverk på Melkøya begynte onsdag kveld å levere kraft for å sikre strømforsyningen i Finnmark. Leveransen ble økt fra 20 megawatt onsdag kveld til 30 megawatt torsdag morgen. Det tilsvarer 15 prosent av den totale kapasiteten for å sikre strøm i Finnmark.

Lofoten kobles ikke ut

Det har tidligere blitt meldt at også Lofoten vil bli mørklagt i dag. Det stemmer ikke:

– Vi hørte det første gang i morgennyhetene på radioen i dag, men har nå fått beskjed om at det ikke stemmer, forteller adm. direktør i Lofotkraft, Arnt M. Winther, som ikke er helt fornøyd med informasjonen fra Statnett.

Les mer om: