KRAFT

Deler av Nord-Norge mørklagt

MØRKT I NARVIK: Privatboliger må klare seg uten lys i morgentimene i dag. Narvik Energinett prøver å skåne næringsliv og skoler.
MØRKT I NARVIK: Privatboliger må klare seg uten lys i morgentimene i dag. Narvik Energinett prøver å skåne næringsliv og skoler. Bilde: colourbox.com
17. feb. 2011 - 08:24

Det opplyste Statnett like før klokken 8.

– Statnett må redusere belastningen i nettet i Nord-Norge for å unngå mer omfattende feil, opplyser kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen.

Skjermer skoler og næringsliv

I Narvik vil privat boliger bli koblet ut i morgentimene:

– Vi forsøker å skåne næringslivet og skoler. Det er et par barnehager som blir berørt, forteller adm. direktør i Narvik Energinett, Per Harald Ottestad til Teknisk Ukeblad.

– Hvordan er været i Narvik nå?

– Det er kaldt og helt klart. Temperaturen ligger mellom minus ti og minus 14. Selv om det blir en temperatursenkning i boligene, vil det ikke blir et stort problem.

Grunnet brudd

Årsaken til utkoblingen torsdag morgen er at det onsdag formiddag oppsto brudd på en 420-kilovoltledning noen kilometer sør for Bjerkvik, mellom Ofoten og Kvandal. Ustabilt vær og komplisert arbeid med å få linjen på plass gjorde at Statnett anså sannsynligheten stor for at linjen må være ute av drift i flere dager.

I mellomtiden oppfordres folk til å spare strøm, særlig i timene mellom klokken 7 og 10 om morgenen og mellom klokken 15 og 18 om ettermiddagen.

Les også: Alta kan bli koblet ut

Kan ta tid

– Det kan ta tid å utbedre feilen. Energisituasjonen er anstrengt. Vi oppfordrer derfor folk i området til å bruke mindre strøm. Sonevise utkoblinger er noe vi vurderer for å opprettholde kapasitet. Det er ikke nok strøm i nettet til å forsyne både industri og husstander, sa kommunikasjonsrådgiver Martha Hagerup Nilson i Statnett til NTB onsdag.

Statoils gasskraftverk på Melkøya begynte onsdag kveld å levere kraft for å sikre strømforsyningen i Finnmark. Leveransen ble økt fra 20 megawatt onsdag kveld til 30 megawatt torsdag morgen. Det tilsvarer 15 prosent av den totale kapasiteten for å sikre strøm i Finnmark.

Lofoten kobles ikke ut

Det har tidligere blitt meldt at også Lofoten vil bli mørklagt i dag. Det stemmer ikke:

– Vi hørte det første gang i morgennyhetene på radioen i dag, men har nå fått beskjed om at det ikke stemmer, forteller adm. direktør i Lofotkraft, Arnt M. Winther, som ikke er helt fornøyd med informasjonen fra Statnett.Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.