KLIMA

Deler av luftrommet åpnes

Slik så det ut på Gardermoen torsdag. Fredag ser ikke ut til å bli særlig bedre, selv om luftrommet midlertidig blir åpnet med begrensninger i nord.
Slik så det ut på Gardermoen torsdag. Fredag ser ikke ut til å bli særlig bedre, selv om luftrommet midlertidig blir åpnet med begrensninger i nord. Bilde: Scanpix
16. apr. 2010 - 10:38

Luftrommet mellom Værnes og Stokmarknes i Vesterålen er åpnet for begrenset flytrafikk mellom klokken 9 og 20 fredag. Det åpnes også for noen kommersielle flyginger.

– Prognosene tilsier at det åpne luftrommet blir tilnærmet fritt for aske i tidsrommet, opplyser Luftfartstilsynet.

Situasjonen blir fortløpende evaluert utover dagen.

Avinor og Luftfartstilsynet opplyste fredag morgen at åpningen av luftrommet i nord er begrenset.

Resten av luftrommet i Norge er fortsatt stengt på grunn av askeskyen som driver fra Island etter vulkanutbruddet.

Prioriterer luftambulanser

Sikkerhetssjef Håvard Breivik ved Bodø lufthavn bekrefter at flyplassen nå er delvis åpnet, men at luftambulanser vil bli prioritert.

– Luftrommet er åpnet fra klokken 9, men situasjonen vurderes fortløpende. Luftambulanse og den typen virksomhet vil være prioritert, men det vil også gå noe kommersiell trafikk, sier han til NTB.

Kun noen av flyavgangene vil gå som normalt, og han oppfordrer derfor de reisende til å holde seg orientert på flyselskapenes nettsider.

– Vi vet ikke hvor lenge dette kan vare og prognosene kan endre seg i løpet av dagen, sier han.

Én passasjer

I Bodø gikk første fly klokken 10.05. Dette var et Widerøe-fly som skulle til Trondheim via Sandnessjøen og Brønnøysund. Ifølge TV 2 hadde flyet kun én passasjer.

– Jeg er veldig glad for å komme hjem til helgen, selv om jeg blir ett døgn forsinket, sier Roar Nilsen. Han bestilte flybillett så sent som fredag morgen da det ble kjent at luftrommet skulle åpnes i nord.

Widerøe har flere fly stående klare til avgang i Bodø i løpet av fredag. Men først ut på flyplassen fredag morgen var et helikopter som skulle til Værøy klokken 9.15. Helikopteret hadde ingen passasjerer.

Samtidig planlegger SAS å sende av gårde et fly fra Bodø til Trondheim klokken 12 fredag. SAS har ringt til hotellene i Bodø for å høre om de har passasjerer som skal av gårde.

Begrenset varighet

Det ligger foreløpig an til at luftrommet i området Bodø, Lofoten, Helgeland kan holdes åpent i tolv timer, mens luftrommet over Værnes kan holdes åpent i rundt seks timer. Over andre områder av landet, inklusive store lufthavner som Oslo Lufthavn Gardermoen, Stavanger lufthavn, Sola, og Bergen lufthavn, Flesland, er luftrommet fremdeles stengt.

Luftrommet over hele Norge ble stengt fra klokken 10 torsdag 15. april på grunn av askeskyen fra vulkanutbruddet på Island. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.