T2

Dekoder med ekstraservice

Viasats tilbud kan nytes både via dekoderboksen hjemme og på pc-en fra hotellrommet.

21. apr. 2012 - 08:32
Vis mer

Det vi kaller lineær-tv, at vi dumper ned i sofa­en og ser på programmene mens de sendes, er ikke nødvendigvis den foretrukne måten.

Det første utfordreren var selvfølgelig videoopptakeren, men den var verken enkel i bruk eller god i kvalitet.

Med digital-tv fikk vi PVR-en. Den ga opptak med samme kvalitet som programmene når de ble sendt og var mye enklere i bruk.

Vi ble uavhengige av den lineære tidsskalaen.

Trinn 3

Men for alle som har god bredbåndsforbindelse er det neppe PVR-en som er fremtiden. Fremtiden er, her som ellers, på nettet.

Hvorfor skal man ta opp det samme programmet på tusenvis av PVR-er, når det kan hentes fra et sentralt lager?

Denne utviklingen vil vi se i stor skala i årene fremover. Kringkastere og programleverandører vil gjøre det enkelt for kundene å finne programmene som de har gått glipp av, så de kan se dem når det passer. NRK og andre gjør det allerede gjennom nettsidene sine.

Men for dem som vil ha programmene i full oppløsning på tv-en er det fortsatt ikke så mange tilbud.

Les også:

IKEA lanserer TV

Slik får du 1000 gratis tv-kanaler 

Vil lede utviklingen

Viasat har lagt seg i selen for å lede denne utviklingen. I den nye Viasat Play HD-PVR-en, som er laget av Pace, er det selvfølgelig tilgang til et vell av leiefilmer, som hos alle andre.

Men her kan du også se svært mange av de filmene og programmene på betalkanalene som du har gått glipp av, eller har glemt å ta opp. Catch up-tv er betegnelsen på slike tilbud.

Viasats kunder får tilgang til programmer fra kanalene de abonnerer på. Er man såkalt gullkunde, det vil si at man betaler den høyeste abonnementsprisen, kan man gå inn og se de rundt tusen siste filmene.

De ligger tilgjengelig på Viaplay i tre måneder eller mer, det er det Hollywood som styrer.

Article1276_Image2097.jpg

Hotell-streaming

Er du ikke foran tv-en, men sitter på hotellrommet, kan du også gå inn og se filmer og tv-serier på en pc eller en Mac.

De sendes over nettet med såkalt adaptiv streaming, som tilpasser seg den bitraten du har. Tilbudet koster ikke noe for de som er dekoderkunder, så her snakker vi om virkelig å suk­re tilbudet til folk.

Viaplay til datamaskiner kan også kjøpes av de som ikke er bokskunder. Dessverre kan ikke tjenesten brukes i utlandet, på grunn av rettigheter.

Les også:

Get lanserer mikroboks

Nå kan du ta med Altibox på tur 

Knappen der den skal være

Viasat har tatt konsekvensen av at dette er en HD-opptaker. De har klokelig nok lagt HD-programmene der de bør være.

NRK 1 i HD er på programplass 1 og ikke forvist til et lite intuitivt tall fordi SD-varianten av kanalen fremdeles skal ha krav på den gamle plassen, som hos Get og Canal Digital.

Deretter følger TV 2 i HD og TV 3 i HD. MTG-eide (som også eier Viasat) TV 3 sender også i HD, selv om ikke alle de andre distributørene sender den høyoppløst.

Men så roter de det til. Viasat 4 og TV Norge kommer på 4 og 5, og de er ikke i HD. Og først på knapp 6 og 7 dukker NRK 2 og 3 opp, i HD. Heldigvis er det mulig å sortere kanalene slik du vil, selv om det er litt ekstraarbeid.

Selve dekoderboksen er det ikke mye å utsette på. Den er fornuftig nok mindre enn konkurrentene, blank sort og pen nok. På grunn av størrelsen bruker den en 2,5 tommers harddisk på 320 GB i stedet for en 3,5 tommer.

Det bidrar til å gjøre den veldig støysvak, noe som er viktig i et rom hvor tv-en ikke alltid står på.

De som har parabol fra før vil ha glede av at den støtter SatCR, som gjør at man bare trenger en coax-kabel for å se begge polarisasjonsretningene fra antennen.

Article1276_Image2140.jpg

Liten fjernkontroll

Fjernkontrollen til en PVR er selve rattet i sofaopp­levelsen. Derfor er det gledelig å se at Viasat har krympet den også.

 Den lille fjernkontrollen ligger godt i hånden, og ved å legge i tv-modellen kan den også overta styringen av de viktigste tv-funksjonene.

Vårt eneste ankepunkt er at det må til to trykk på en knapp for å få frem EPG-en – den elektroniske programguiden.

Det går raskt når man har gjort det et par ganger, men EPG-en hadde fortjent en egen knapp.

Greit grensesnitt

Grensesnittet i Viasat-boksen er fornuftig organisert, men som alltid trenger man litt øvelse for å få det inn i fingrene.

Ikke minst fordi boksen gjør litt mer enn vanlig. Her forholder man seg ikke bare til lineær-tv, leiefilm og egne opptak, men også til catch up-tv.

TEST: PVR fra Canal Digital - En etterlengtet PVR-oppgradering

TEST: Nye Apple TV 

TiVo kommer til Norge

Snart får du bedre nett-TV fra NRK

1200004061.jpg 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.