IKT

Deilige DAB

Da det nylig dukket opp en pressemelding om Blaupunkts nye digitale bilradio; Woodstock DAB 53, våknet nysgjerrigheten.

Modellen var utstyrt med både DAB, FM og AM, selv om sistnevnte definitivt er gått over i teknologihistorien.

I tillegg hadde den både CD-spiller og et spor for MMC/SD-kort hvor du til og med kan ta opp radio og spille av musikk i mp3-format. Riktige en utstyrsbombe altså.

Testing, testing

Etter en liten prat med Blaupunkt mottok vi en stk Woodstock DAB 53 til test, og en antenne. For denne karen spiser ikke ved samme bord som FM-delen. Den må ha eget kosthold.

Antennen måtte limes på bakruten og strøm- og signal-ledning måtte føres til radioen. Foruten DAB-antennen, er alt som ved en vanlig bilradio. Og for dem som ikke vil ha lim på ruta, finnes det også kombiantenner.

Det er en egen følelse å skru på noe helt nytt og fremmed. Digital lyd fra eteren veltet ut i kupeen for første gang. Og det var ingen ting å si på kvaliteten. Men CD-kvalitet er den selvfølgelig ikke. Lyden er komprimert akkurat som mp3, der såkalt psykoakustisk kompresjon står for mye av bitreduksjonen. Her kastes den delen av lyden som allikevel blir maskert bak andre høyere toner.

Ut og kjør

Der FM-mottaket er bra er det ikke mye forskjell på det og lyden fra DAB, selv om sistnevnte nok vinner litt på kvalitet. Allikevel skal du ikke kjøre langt før ulikhetene dukker opp. DAB-lyden er like krystallklar hele tiden. Ikke noe skurr og interferens.

Vi har kjørt fra svenskegrensa til Otta og inn i Rondane uten å høre en eneste feil ved lyden, og det er noe nytt. Selv om FM-senderne er godt utbygget på strekningen, og RDS-systemet gjør sitt ytterste for å finne den beste senderen, blir det mye skurr på en slik strekning.

NRK 1 og 2, P3, Alltid Klassisk og P4 er det ingen ting å si på. De fleste vil si at dette høres ut som CD-kvalitet, selv om audiofile vil fnyse av et slikt utsagn.

Alltid Nyheter derimot er merkbart blassere enn på FM. Siden denne kanalen bare sender tale, er den lavt prioritert på bitsiden og det høres ut som om noen har stjålet diskanten.

På pluss-siden, og det er tross alt det viktigste, kan du høre kanalen overalt der DAB kan mottas. Vår bitre erfaring er at FM-varianten forsvinner et stykke syd for Moss og nord for Gardermoen, et problem som den nye Blaupunkten har løst. Nyhetene blir verken dårligere eller bedre selv om de er litt diskantfattige.

Det var meningen å sende tilbake radioen etter å ha fått tilfredsstilt nysgjerrigheten, men det går bare ikke. Livet er for kort til å være DAB foruten. Vi må be om regningen i stedet.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.