DOKTORGRADER

Degradering av teknisk utstyr

19. juni 2001 - 10:44

Han skriver om dette i doktoravhandlingen sin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU.

Normalt vil den tekniske tilstanden til utstyr reduseres med utstyrets levetid på grunn av forskjellige degraderingsmekanismer og påvirkningsfaktorer. Vedlikehold og oppjusteringer av utstyret utføres for å opprettholde akseptabelt nivå på teknisk tilstand. Tilrettelagte målinger på utstyret under drift, sammen med modellering av fysiske og kjemiske degraderingsmekanismer, vil bidra til en forbedret styring både av teknisk tilstand og av vedlikeholdet. På grunnlag av ekspertvurderinger og litteraturstudier har Samdal utviklet modeller hvor både målinger og degraderingsmekanismer er koblet for å prediktere teknisk tilstand på statisk mekanisk utstyr. Modellene er verifisert gjennom utprøvning på to begrensede systemer i industrien. Modellene kan prediktere restlevetiden på utstyret, og hvordan denne påvirkes ved endrede operasjonsbetingelser og dermed endrede påvirkningsfaktorer for utstyret.

Samdals doktorgradsarbeid vil bedre forståelsen av de faktorer som fører til degradering på statisk utstyr, og hvordan denne informasjonen kan brukes for å prediktere tilstand og restlevetid på utstyret. Slik informasjon har betydning når fremtidige vedlikeholdsaktiviteter skal planlegges, og når god tilstand på utstyret skal opprettholdes i sikkerhetsmessig og miljømessig sammenheng.

Avhandlingen har tittelen Modelling of Degradation Mechanisms and Stressor Interaction on Static Mechanical Equipment Residual Lifetime (Modellering av degraderings-mekanismer og innvirkning av belastningsfaktorer på restlevetiden for statisk mekanisk utstyr). Den er utført ved Institutt for marint maskineri, NTNU, med professor Magnus Rasmussen som veileder. Arbeidet er utført med støtte fra Kværner, Statoil, Fossmark, Elkem og Norges forskningsråd.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.