ENERGI

Defekt komponent stanset strømeksporten til England

North Sea Link kjører nå på halv effekt frem til komponenten er byttet.

North Sea Link (NSL) er en av to utenlandskabler som ble bygget i 2020. Torsdag stanset overføringen på grunn av en feil på norsk side. Den kjører nå på maks 700 megawatt.
North Sea Link (NSL) er en av to utenlandskabler som ble bygget i 2020. Torsdag stanset overføringen på grunn av en feil på norsk side. Den kjører nå på maks 700 megawatt. Illustrasjon: Kjersti Magnussen, TU
Marius ValleMarius ValleJournalist
9. juni 2023 - 07:52

Torsdag ble det stans i overføringskabelen North Sea Link mellom Suldal og England. I løpet av kvelden ble overføringen startet opp igjen på halv kapasitet.

I en melding på sine nettsider skriver Statnett at det er snakk om en teknisk feil som fører til at en komponent må byttes. Feilen oppsto i landlanlegget på norsk side. 

Da feilen oppsto var det eksport av strøm til England, og den plutselige stansen i overføringen gjorde at frekvensen i kraftsystemet steg. Kraftproduksjonen ble derfor rutinemessig nedregulert, skriver Statnett.

Det er foreløpig uklart når feilen vil være rettet. Inntil det skjer er kapasiteten halvert til 700 megawatt. 

Freyrs gigafabrikk i Mo i Rana holdes varm på 12 grader for å bevare bygningsmassen – i håp om at det en dag åpnes for batteriproduksjon i gigaskala.
Les også

Freyr og Statkraft kastes ut av nettkøen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.