KRAFT

Deadline for Sima-Samnanger

Mona Sprenger
26. mars 2010 - 10:42

Hvis Statnett skal komme i gang med byggingen av kraftlinjen Sima-Samnanger i år, må regjeringen gi sitt klarsignal i dag.

– Det må vi antakelig ha, men jeg vet ingen ting, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen til Teknisk Ukeblad.

Kritisk situasjon

Vinterens anstrengte kraftsituasjon i Bergensområdet har for alvor satt den omstridte kraftledningen som vil gå gjennom Hardanger, på dagsorden. BKK og Statnett har vært klar på at dagens forsyningssituasjon ikke er til å leve med.

– Forsyningssikkerheten i Bergen er ikke akseptabel. Maksforbruket i byen vokser. Faller en av linjene ut vil 40 prosent av området mørklegges. Dette kan jeg ikke leve med som leder av Statnett, uttalte Statnettsjef Auke Lont tidligere i vinter.

Vanskelig politisk

Statnett begynte arbeidet med kraftlinjen i 2004.

– Vi fikk konsesjon i 2008, forteller Akselsen. Men den ble påklaget og siden sommeren 2008 har saken ligget i departementet. Det er stor motstand mot kraftlinjen, som vil gå gjennom et av Norges vakreste naturområder. Og mange Sp-ordførere i Hardanger har engasjert seg i saken. Dette er derfor ingen enkel politisk sak for olje- og energiminister, Terje Riis-Johansen.

– Ikke noe alternativ

Han har derimot uttalt at han har et ansvar også for beredskapen i Norge.

– Det finnes ikke noe alternativ. Kabel blir for dyrt. Og Bergen uten strøm ville ikke vært noe særlig for olje- og energiministeren, har konsernsjef i BKK, Atle Neteland uttalt til Teknisk Ukeblad.

Midt-Norge venter

Energibransjen venter også på at regjeringen skal gi klarsignal for kraftledningen fra Ørskog til Fardal, for å bøte på den anstrengte kraftsituasjonen i Midt-Norge. Debatten har rast etter de rekordhøye strømprisene, og statsminister Jens Stoltenberg har lovet å bedre kraftsituasjonen i området.

– Vi har gjort mye, men vil iverksette flere tiltak. De viktigste tiltakene er nye kraftlinjer inn til Midt-Norge, ny kraft og energiøkonomisering, sa statsministeren, da han besøkte Nord-Trøndelag Ap i helgen.

Etter det Teknisk Ukeblad erfarer er det derimot mindre sannsynlig at regjeringen vil gi klarsignal for Ørskog – Fardal i dag, da den saken ikke har ligget så lenge til behandling i departementet.

Og det spørs om det kommer noe i det hele tatt, for olje og energiminister Terje Riis-Johansen, besøker det mobile gasskraftverkene i Nyhamna i Møre- og Romsdal. Da kan det blir vanskelig å holde en pressekonferanse like før påska starter.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.