IT

De yngste er de flinkeste

FEIL: At de unge er så løsslupne på nettet, stemmer ikke med virkeligheten, ifølge en undersøkelse for nettvett.no.
FEIL: At de unge er så løsslupne på nettet, stemmer ikke med virkeligheten, ifølge en undersøkelse for nettvett.no. Bilde: Jean-Marc Loos
Espen Zachariassen
3. mars 2010 - 09:01

Over 74 prosent av norske Facebook-brukere i aldersgruppen 15 til 29 år tar personvern på Internett på alvor og har endret personverninnstillingene i sine Facebook-kontoer.

Det viser en undersøkelse TNS Gallup har gjort for Nettvett.no.Bør sikre seg bedre

– Det er for mye prat om at unge er så løsslupne på nettet, men undersøkelsen viser faktisk at det er dem over 60 som bør sikre persondataene sine bedre, sier faglig ansvarlig for Nettvett Line Ugland Nyseth hos Post- og teletilsynet (PT). PT eier Nettvett.no.

– Det er for mye prat om at unge er så løsslupne på nettet, men undersøkelsen viser faktisk at det er dem over 60 som bør sikre persondataene sine bedre, sier faglig ansvarlig for Nettvett Line Ugland Nyseth hos Post- og teletilsynet (PT). PT eier Nettvett.no. Line Ugland Nyseth, prosjektkoordinator for Nettvett.

– Når vi vet at foreldre- og besteforeldregenerasjonen er den raskest voksende gruppen nye brukere i sosiale medier, får vi håpe at også de tenker seg om før de deler mer på nettet enn de ønsker, sier hun.Forfulgt

Tradisjonelt er det unge brukere av sosiale medier og nettsamfunn som får høre at å bruke Internett kan være farlig, at de er uansvarlige og at digitale påfunn kommer til å forfølge dem senere i livet.

Undersøkelsen TNS Gallup har gjort for Nettvett.no siste uke i februar 2010 viser derimot at de unge brukerne av Facebook i Norge er svært bevisste på å verne om personopplysningene sine. Nettvett opplever at de tar sikker bruk av Internett på alvor.

Facebook er det desidert største sosiale mediet for norske Internett-brukere, med over 2,1 millioner norske registrerte brukere.Fikser kontoen

Hele 92,2 prosent av landets befolkning i alderen 15 til 29 år opplyser i undersøkelsen at de er brukere av Facebook.

Tre av fire (74,3 prosent) i denne aldersgruppen har gjort endringer i innstillingene for personvern på sin Facebook-konto.

Dette gjør man for å hindre at informasjon de har lagt ut blir tilgjengelig for hele Internett.Tar grep

I aldersgruppen 30 til 44 år er det enda flere som har gjort grep for å beskytte informasjon om seg selv.

Nesten 76 prosent av disse brukerne har gjort endringer i personverninnstillingene.

Av samtlige spurte i undersøkelsen oppgir 67 prosent at de har endret innstillingene for sine Facebook-kontoer for å beskytte informasjon om seg selv.

– Sosiale medier, og i særdeleshet Facebook, er blitt en selvsagt hverdagsarena. Da er det ikke likegyldig hvordan man opptrer der, sier Nyseth.

– Det er artig at de unge er best her. Vi har jo visst at de er bedre enn sine foreldre når det gjelder selve datakompetansen, men det er hyggelig å slå fast at de også er mer bevisste på personvern, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.