IT

De vil gi anonym chat til folk flest

Utviklere av deep web-klient prioriterer direktemeldinger.

 Tor vil lage en brukervennlig dedikert direktemeldingstjeneste som krypterer meldingene og bevarer anonymiteten.
Tor vil lage en brukervennlig dedikert direktemeldingstjeneste som krypterer meldingene og bevarer anonymiteten. Bilde: Tor Project / Creative Commons
5. mars 2014 - 19:56

OTR er en kryptografisk protokoll, som står for Off The Record messaging der beskjedene krypteres mellom partene med en kombinasjon av flere kompliserte algoritmer.

Snart kan det komme et nytt direktemeldingsprogram der førsteprioriteten ved utviklingen er anonymiteten.

Løsninger med OTR-kryptering er langt i fra noe nytt, men denne programvaren skal utvikles av The Tor Project, som allerede har gjort internett mer anonymt ved å la deg surfe sporløst via et desentralisert datanettverk.

Nå vil de gjøre kryptert chat mer tilgjengelig for allmennheten på tvers av språkbarrierer og teknisk kompetanse.

Les også: Microsofts nye gullegg klekkes ut i Norge

Tor

Tor Browser er en av de mer kjente prosjektene til The Tor Project. Det er en skreddersydd nettleser basert på Firefox som i tillegg til å gi deg anonymitet på nett også gir deg tilgang til det usensurerte, uregulerte og til dels ulovlige tilskuddet til internett, The Deep Web.

Når en surfer via Tor-nettverket, går trafikken gjennom frivillige datamaskiner rundt om i verden som gjør at trafikken ikke spores til brukeren. Men går en inn i dypveven, unngår man også den konvensjonelle web-en i seg selv.

Den dype verdensveven, gir i internettets mørkeste avkrok tilgang til våpenhandel og den beryktede "silkeveien", der handel av ulovlige rusmidler flyter fritt. Dette bare for å nevne noe.

Men til tross for The Deep Webs lysskye sider, har anonymitet og omgåelse av myndigheters inngripen også sine fordeler, selv i Datatilsynets øyne.

Informasjonssjefen i Datatilsynet Ove Skåra uttalte seg om anonymitet på nett og omgåelse av sensur i fjor i forbindelse med Pirate Bays anti-sensurplaner:

– I mange sammenhenger kan jo dette faktisk også være et gode hvis det for eksempel skulle være dissidenter under regimer der helt andre ting tas til høyde. Derfor er det vanskelig å gi et bilde som er sort og hvitt på hva som er bra og ikke bra.

Det finnes en rekke metoder for å ta i bruk OTR ved hjelp av eksisterende direktemeldingssystemer, men når Tor Project selv setter seg på tegnebrettet, kan det tenkes å bli et soleklart valg innen kryptert chat for "folk flest".

Allerede i dag finnes TorChat, men den er utviklet av tredjeparts utviklere. Tor IM blir en offisiell del av Tor-prosjektets anonymiseringspakke og trolig optimalisert for bredere bruk.

Les også: Slik skal Pirate Bay gjøre det umulig å blokkere nettsider

Leier ekspert

Av planlagte aktiviteter for prosjektsiden til Tor Instant Messaging Bundle, står utforsking av direktemeldingsklienten Pidgin på listen, samt å hyre en etterforskningsekspert til å utrede alle tredepartskomponentene som blir brukt.

Etter prøving og feiling, har de gått bort fra å bruke den populære klienten Pidgin og besluttet å benytte seg av Instantbird som utgangspunkt, som også er et direktemeldingsprogram med åpen kildekode.

I motsetning til Pidgin, og mange andre direktemeldingsklienter, har ikke Instantbird støtte for OTR, men i følge Tor-prosjektet, imøtekommer programmet alle andre krav som blir stilt av dem:

Rent brukegrensesnitt, ren Javascript-implementering, kryssplattform-støtte, støtte for flere språk og at de kan benytte seg av Mozilla/XPCOM-ekspertise som Tor-prosjektet allerede skal inneha blant deres egne bidragsytere.

Derfor har de planer om å implementere OTR-protokollen i programvaren selv.

Brukervennlighet og tilgjengelighet for det store spennet av språkbrukere ser ut til å være en av prioriteringene til Tors direktemeldingsprogramvare.

Direktemeldingssystemet skal kunne lastes ned både som et enkeltstående program og i en pakke med Tor-nettleseren.

Les også:

Slik holder du dokumentene dine hemmelig

Britisk etterretning samlet inn millioner av webcam-bilder

Snart kan du kaste husnøkkelen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.