MOBIL

De viktigste nyhetene fra mobilmessa

Her er oversikten over de største produktnyhetene og trendene fra Mobile World Congress.

Marius ValleMarius ValleJournalist
1. mars 2013 - 20:22

Årets Mobile World Congress i Barcelona er over. Dette er en av de viktigste begivenhetene i mobilverdenen, og det som skjer her pleier å gi en pekepinn på hvordan det neste året i mobilverdenen kommer til å se ut.

Men noen store overraskelser fikk vi ikke. Som vanlig ble vi servert kraftigere prosessorer, større og skarpere skjermer, og tynnere mobiler. Vi fikk også stifte bekjentskap med noen nye mobiloperativsystemer, da Firefox OS og Ubuntu Mobile ble vist frem her. 

Færre lanseringer

En trend som har tatt seg opp de siste par årene er at flere av de store mobilprodusentene ikke lanserer sine nye modeller under messen. Mens det for tre år siden nærmest var en selvfølge at årets store nyheter ble lansert her, har flere valgt å legge sine produktlanseringer til tiden før eller etter messen i år.

Sony lanserte sin toppmodell Xperia Z under CES-messen i Las Vegas i januar. HTC valgte å lansere sin nye HTC One uken før messen. LG har også lansert mange nye telefoner i tiden før messen. Samsung holder en lansering i New York 14. mars, og alle solemerker tyder på at det er Galaxy S4 som blir temaet.

Ikke at Mobile World Congress var fri for produktnyheter heller. Sony slapp et nytt nettbrett, Samsung slapp et nytt Note-nettbrett, og Huawei og ZTE slapp nye telefoner. Nokia lanserte også flere nye telefoner på messa.Samsung Galaxy Note 8.0 er et nettbrett du kan bruke som telefon.

Samsung Galaxy Note 8.0

Det var ikke ventet at Samsung skulle lansere noen ny telefon i Galaxy S-serien under messen, men de viste frem sitt nyeste Android-nettbrett i Note-serien.

Galaxy Note 8.0 har, som navnet antyder, åtte tommers skjerm. Oppløsningen er 1280 x 800 piksler, noe som betyr at skjermen er noe skarpere enn iPad Mini sin.

Som de andre produktene i Note-serien har den nye modellen en medfølgende penn som lar deg tegne, skrive og utføre andre operasjoner. Siden brettet med en bredde på 14 cm fint lar seg holde med en hånd, vil det gjerne fungere bra til å ta notater og slikt med pennen.

Samsung har også lagt til en funksjon hvor du kan legge inn den lysstyrken og kontrasten du ønsker når du leser bøker. Som en del andre Samsung-produkter følger brettet også med på om du ser på det, slik at skjermen ikke skrur seg av mens du leser.

Galaxy Note 8.0 kan for øvrig brukes som telefon om du så ønsker, og støtter 4G-nett. Det kommer i salg før sommeren, og skal koste 5000 kroner. Klarer du deg uten mobilfunksjon koster varianten med kun Wi-Fi 3500 kroner.

LES MER: Lyntest av Samsung Galaxy Note 8.0Sony Xperia Tablet Z, her ved siden av Sony Xperia Z.

Sony Xperia Tablet Z

Sony overrasket stort med sitt nye Android-nettbrett Xperia Tablet Z. Dette er på sett og vis nettbrettversjonen av mobilen Xperia Z, som har høstet gode anmeldelser den siste tiden.

Tablet Z har samme designspråk som Xperia Z, og er som mobilen også vanntett. Brettet er med sine 495 gram verdens letteste 10,1 tommers nettbrett. Det er ikke mye å si på tykkelsen heller: 6,9 millimeter.

Til sammenligning er siste utgave av Apple iPad 167 gram tyngre, 2,5 millimeter tykkere, og verken vann- eller støvtett.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Sony har også utstyrt Tablet Z med et av sine beste kamera, en kraftig firekjerneprosessor og eller alt du kan forvente i et moderne nettbrett. Dette inkluderer støtte for 4G. 

Prisen skal ligge på 5000 kroner for modellen med 16 GB minne og 4G, mens versjonen med kun Wi-Fi skal koste 4000 kroner.

LES MER: Lyntest av Sony Xperia Tablet ZNokia Lumia 520 er en rimelig Windows-mobil.

Nokia Lumia 520

Det var knyttet en del spenning til Nokias lansering under Mobile World Congress, da ryktene på forhånd svirret rundt både et nettbrett med Windows, og en Lumia-telefon med 42 megapikslers kamera. 

Produktlanseringen var dog langt mer edruelig enn ventet. De viste frem to billigmodeller, og to nye tilskudd til Lumia-serien; Lumia 520 og Lumia 720.

Lumia 520 er en forholdsvis enkel Windows-telefon med fire tommers skjerm. Den har kamera med fem megapiksler og lagringsminne på 8 GB. Det er først og fremst kombinasjonen lav pris og pen design som gjør denne telefonen interessant. Den vil koste 1500 kroner når den kommer i salg i løpet av andre kvartal.

LES MER: Lyntest av Nokia Lumia 520Lumia 720 er en Windows-mobil i midtsegmentet.

Lumia 720

Lumia 720 er den mest avanserte av de nye Lumia-modellene, og byr på flere av mulighetene som de dyrere modellene har. Telefonen har deksel i ett stykke, og har en 4,3 tommers skjerm som har spesielt god innsynsvinkel.

Nokia har utstyrt Lumia 720 med et godt spesifisert kamera med 6,7 megapiksler og høy lysfølsomhet. Kameraet i front har dessuten vidvinkel, slik at du skal kunne få plass til flere mennesker i bildet.

De introduserer også noen nye funksjoner, som mulighet til å lage postkort av bildene dine, og en navigasjonsapp som endrer fra kartvisning til kameravisning med lokasjonsinformasjon utifra hvordan du holder telefonen. Telefonen har også NFC, og mulighet for trådløs lading.

Lumia 720 kommer i salg i andre kvartal, og skal koste 2900 kroner.

LES MER: Lyntest av Nokia Lumia 720Huawei Ascend P2 har skjerm med HD-oppløsning.

Huawei Ascend P2

Huawei viste frem sin nye Ascend P2, og skryter like greit av at dette er verdens raskete smarttelefon. Nå er det riktignok ikke prosessorhastighet, men internetthastighet det siktes til.

Ascend P2 har nemlig mulighet for nedlasting i hastigheter på inntil 150 Mbps i 4G-nettet. Så skal det selvsagt påpekes at ingen operatører i Norge støtter slike hastigheter per i dag.

Telefonen har en 4,7 tommers skjerm med oppløsningen 1280 x 720 piksler. Det er noe overraskende, da de fleste konkurrentene nå har skjermer med 1920 x 1080 pikslers oppløsning i sine kommende toppmodeller. Men skjermen opplevde vi uansett som skarp og fin.

Under panseret sitter en firekjernet prosessor på 1,5 GHz, 1 GB arbeidsminne og 16 GB lagringsminne. Operativsystemet er Android 4.1, og de har lagt sitt eget menysystem Emotion UI på toppen.

Telefonen kommer i salg til sommeren.

LES MER: Lyntest av Huawei Ascend P2Asus PadFone Infinity har sterk maskinvare og sylskarp skjerm.

Asus PadFone Infinity

Asus er en produsent som liker å skille seg ut, og har vært alene om å lage mobiler som også er nettbrett. Deres PadFone-produkt ble lansert i tredje utgave, og har fått navnet PadFone Infinity.

Dette er en kombinasjon av mobiltelefon og nettbrett, hvor telefonen fungerer som nettbrettets maskinvare. Du plasserer telefonen i et spor på baksiden av brettet. Brettet er på sett og vis bare en skjerm og et batteri. 

Selve telefonen overrasket oss. Den har nemlig deksel nesten utelukkende i metall, og er en av de klart peneste telefonene som ble lansert om du spør oss.

Maskinvaren er også svært kraftig. Her får du en firekjernet prosessor på 1,7 GHz, kraftig grafikkprosessor og 2 GB arbeidsminne. Lagringsminnet er inntil 64 GB. Du får 50 GB lagringsplass i Asus' skytjeneste inkludert. Telefonen har også støtte for 4G. 

Skjermen er 5 tommer, og har oppløsningen 1920 x 1080 piksler. Operativsystemet er Android 4.2, og Asus har i stor grad latt menyene være urørte.

Selve brettet har en 10,1 tommers skjerm med oppløsningen 1920 x 1200 piksler. Batterikapasiteten er 5000 mAh, og brukes til å holde liv i telefonen når du bruker brettet.

Det hele skal koste hele 7500 kroner når det kommer i salg i løpet av andre kvartal.

LES MER: Lyntest av Asus PadFone InfinityZTE Grand Memo har skjerm på 5,7 tommer.

ZTE Grand Memo

Kinesiske ZTE slapp en ny variant av sin Grand Memo-telefon under messen. Her får du en skjerm på hele 5,7 tommer, med oppløsningen 1280 x 720 piksler.

Denne Android-telefonen har noe av det kraftigste du får tak i av maskinvare; en Snapdragon 800-systembrikke med firekjerneprosessor på 1,7 GHz, og støtte for 4G.

Størrelsen gir for øvrig også plass til et større batteri, som her er på 3200 mAh. På baksiden sitter et 13 megapikslers kamera. Foruten den kraftige maskinvaren er det store argumentet for å velge Grand Memo prisen. Den skal antakelig koste ned mot 3000 kroner. Til sammenligning koster Samsungs koloss Galaxy Note II med 4G opp mot 5000 kroner.

LES MER: Lyntest av ZTE Grand Memo

Flere artikler om Mobile World Congress

Opera med ny nettleser til mobil (tu.no)

Ny mobillinse lar deg fokusere i etterkant (tu.no)

Sonys boks tar vare på bildene dine

Dette ble årets mobil

Samsung lanserer Apple TV-konkurrent

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.