T2

De to nye nettbrettfamiliene til Dell viser gode takter

Vi tok på Venue 8 Pro og Venue 11 Pro.

Venue 11 Pro: Dells direkte utfordrer til Microsofts Surface 2 Pro
Venue 11 Pro: Dells direkte utfordrer til Microsofts Surface 2 Pro Bilde: Odd R. Valmot
27. nov. 2013 - 20:37

Om Dell liker at Microsoft har blandet seg inn og blitt en konkurrent på maskinvare, så sier de det ikke. I stedet satser de på å overgå sin gamle partner på nettbrett.

Det vi har sett av prototyper på nye Venue 8 Pro og Venue 11 Pro tyder på at de har sterke kort på hånden.

Les også: Her er den nye bompengebrikken

Ingen RT der i gården

Dell har kastet Windows RT over bord. Nå er det bare x86-versjonen som gjelder.

Det er ingen grunn til å bruke ARM-prosessor nå når Intel har fått skikk på strømforbruket og gir muligheten til å kjøre vanlige Windows-programmer, mener de.

– Vi opplever veldig stor interesse fra brukerne. Spesielt IT-avdelingene liker det de ser. De vil gjerne tilfredsstille brukernes ønske om nettbrett, men de vil samtidig ha sikkerhet og kompatibilitet til forretningsdriften, sier Dell nettbrettsjef Lasse Kåsa.

Han forteller at svært mange skoler også er interessert i de nye nettbrettene. Dell har utviklet en egen skoleløsning som gjør at læreren kan styre undervisningen på sitt brett og så inn og dele skjerm med elever via MiraCast.

– Verdien for skolene ligger i at det er så enkelt å integrere løsningen i den infrastrukturen de allerede har bygget opp.

Les også: Utvikler Surface-komponenter i Trondheim

Knøttet

Vi har nettopp gjort unna en test av Apples iPad Mini 2 og LGs nye G Pad 8,3. Derfor var det overraskende å se et nettbrett i samme størrelsesklasse som kunne kjøre full Windows 8.1.

Riktignok veier det rundt 395 gram, som er litt tyngre enn de to konkurrentene, og det har en skjermoppløsning på den 8-tommer store skjermen på 1280 ganger 800 punkter. Det er langt lavere enn de to andre, men faktisk godt nok.

TEST: Microsoft slår tilbake i nettbrett-markedet

Egenskaper

På tilkoblingssiden er Venue 8 Pro best i klassen. I tillegg til den obligatoriske 3,5 mm pluggen har det micro-USB port og port for microSD-kort. Så langt er det på linje med LG-brettet, men her får man også innebygget spor til SIM-kort til mobilt bredbånd. Riktig nok bare med 3G enn så lenge.

Det er et 5 MP kamera bak og et på 1,2 MP foran.

Prosessoren er en firekjerners 32 bits Intel Atom med en klokkefrekvens på 1,8 GHz.

Selv om det var en prototyp vi fikk se, klarte vi ikke å la være å kjøre en liten test.

Vi lastet ned 3DMark og kjørte Unlimited-testen som havnet på 14220. Det var faktisk litt bedre enn iPad Mini 2 som imponerte stort for noen dager siden og viser at Intel begynner å få orden sakene sine. Spesielt nå Dell lover nesten 10 timer batterilevetid.

Nettbrettet kommer med 2 GB RAM og 32 eller 64 GB lagringsminne. Den billigste versjonen vil koste omtrent 2000 kroner, men momsen kommer i tillegg. I så måte legger det seg mellom LG og Apple.

TEST: Så gode er de nye lommenettbrettene

Mini-Windows: Nye Dell Venue 8 Pro kjører fullversjonen av Windows og er i samme størrelsesklasse som Apples nye Mini 2
Mini-Windows: Nye Dell Venue 8 Pro kjører fullversjonen av Windows og er i samme størrelsesklasse som Apples nye Mini 2

Tastatur kommer

I praksis er dette en liten PC og da trengs det et tastatur. Det kommer i form av en trådløs bluetooth-utgave, lover Dell.

Sammen med et beskyttelsesdeksel som gjør at nettbrettet kan stå skrått oppover. Så får vi se om fingrene er små nok. Test følger.

Big Brother

Storebroren til åtteren er Venue 11 Pro. Dette er et nettbrett Dell posisjonerer som både brett og PC.

Her får man et skikkelig tastatur som kan klipses på og som inneholder et eget batteri. Batteriet i nettbrettet har en levetid på fra 8 til godt over 10 timer avhengig av hvilken prosessor som velges.

Med den enkleste Atom-prosessoren, i en utgave på 2,4 GHz, kan batteriet på 32 wattimer rekke til opptil 12 timers bruk. Batteriet er lett tilgjengelig og kan byttes av brukeren. Med den kraftigste i5-prosessoren holder det i 8 timer.

Når man bruker det batteribestykkede tastaturet får man ytterligere rundt fire timer brukstid.

Selve nettbrettet veier rundt 700 gram. Det samme gjør tastaturet. For de som synes dette er for mye vil Dell også levere et tastaturdeksel med bevegelige taster, men uten batteri, ikke ulikt det vi finner til Microsoft Surface 2.

Siden Dells nettbrett ikke har Microsofts Kickstand løser de utfordringen med en forlengelse av tastaturet slik at nettbrettet står skrått oppover når det benyttes som bærbare PC.

Les også: I år tar trådløs lading endelig av

Godt utstyrt

Skjermen på 10,8 tommer har en oppløsning på 1920 ganger 1080 punkter. Kameraene har 8 og 2 megapikslers oppløsning og arbeidsminnet kan være 4 eller 8 GB RAM.

Lagringsminnet er på mellom 64 og 256 GB. Nettbrettet får også siste versjon av wifi som inkluderer den nye ac-standarden. Brettet har også mobilt bredbånd og vil ha innebygget NFC.

Doble stereohøyttalere og fire mikrofoner skal ta seg av den mobile talekommunikasjonen og hjelpe til med å fjerne støy.

I dette større nettbrettet er det en full størrelse USB 3.0-port og en micro HDMI-port. Dell har også laget en dokk til brettet for de som vil bruke det på skrivebordet sammen med en større skjerm og tastatur.

Les også: Her er operativsystemene som skal utfordre Android

Supersikker

Venue 11 Pro kommer også i en spesiell versjon med ekstra sikkerhet.

Da er det litt tykkere, men vil ha både fingeravtrykkleser og spor for smartkortidentifikasjon.

Les også:

Neste USB-generasjon lader laptopen og leverer 100 watt

– Mange tror mobilsamtaler allerede er kryptert ende til ende

Slik kan du bygge roboter uten koding  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.