De ti verste og dummeste PC-ulykkene

De ti verste og dummeste PC-ulykkene
DEAD ON ARRIVAL: Brann, vann, tyver eller mordere - lite kan stoppe datamagikerne ved IBAS på Kongsvinger fra å lirke fram de mest forlorne data fra en hvilken som helst harddisk. Nå lager de en "forbrukerklinikk" i Elkjøps butikker. Bilde: IBAS

Denne journalisten har tidligere hatt kolleger som i befippelsen har kastet PC-en i søppelsjakta eller klart å rygge over PC-en to ganger.

Men disse to historiene er småsaker i forhold til de utrolige, men likevel sanne, historier om alvorlige datatap-uhell som Kongsvingerbedriften Ibas har satt opp.

Bemerkelsesverdige uhell

Ibas, som nå er kjøpt opp av Kroll Ontrack, verdens største leverandør av produkter og tjenester innen datarekonstruksjon, presenterer en ti på topp-liste over bemerkelsesverdige datatap-uhell rundt om i verden i 2006.

Årets liste, som er basert på en avstemning blant Kroll Ontracks eksperter på datarekonstruksjon over hele verden, blir enda mer forbløffende med tanke på at i hvert eneste rapporterte tilfelle har Kroll Ontracks rekonstruksjonsteam klart å rekonstruere de tapte dataene.

Her er ti på topp-listen

10. PC-slipp fra helikopter – Ansatte i et internasjonalt telekom-selskap mistet en bærbar PC under arbeid fra et helikopter i Monaco. Kroll Ontrack klarte å gjenopprette vitale filer på PC-en, og sendte dem gjennom en FTP-server til bruk i et møte i Hong Kong neste dag.

9. Hårsjampo vasket bort dataene – Før en flyreise fra London til Warszawa hadde en passasjer pakket sin bærbare PC i samme veske som toalettsakene. Ulykkeligvis begynte sjampoen hans å lekke og rant ut over alt innholdet i vesken, også PC-en, med den følge at harddisken krasjet. For å kunne rekonstruere alle dataene måtte ingeniørene hos Kroll Ontrack fortsette ”vaskingen”, og rengjøre harddisken og andre komponenter for å få harddisken til å fungere igjen.

8. Tragisk for komiker – En britisk tv-komiker mistet PC-en sin i bakken slik at harddisken ble skadet. Dermed mistet han også fem tusen fotografier, seks tusen sanger, halvparten av en bok han holdt på å skrive samt alle sine tidligere avisspalter. Heldigvis hadde noen hos Kroll Ontrack lest om den lite morsomme hendelsen i en avisspalte skrevet av komikeren, og tok kontakt med ham og klarte å rekonstruere alt innholdet på harddisken.

7. Reddet forskningen – Et britisk universitet med mye forskningsaktiviteter led et katastrofalt datatap da det oppsto brann i datavitenskapsavdelingen på en helgedag, og mye datautstyr ble skadet av både røyk og vannet brannmannskapene måtte bruke. Kroll Ontrack ble tilkalt til stedet og berget 30 datamaskiner, og rekonstruerte senere mer enn én terabyte med data.

6. Banan i harddisken – Mannen hadde lagt en gammel banan oppå den eksterne harddisken sin. Den råtnende frukten begynte å lekke væske inn i harddisken slik at kretsene ble ødelagt. Diskdrevet ville ikke lenger gå, men Kroll Ontrack klarte å reparere kretskortet og rengjøre drevet slik at det kunne spinne lenge nok til å rekonstruere dataene til den uheldige mannen. Det lyktes imidlertid ikke å rekonstruere bananen.

5. Harddisk som fartsdump – Hvert eneste år er det folk som legger PC-er og harddisker i veien for kjøretøyer. Senest i år rekonstruerte Kroll Ontrack data fra en bærbar pc som var blitt kjørt over av et flyplasskjøretøy, og flere eksterne harddisker i en ryggsekk som en lastebil hadde rygget over.

4. Grundig reformatering – En mann reformaterte harddisken sin ikke bare én eller to ganger, men hele ti ganger før han ble klar over at den inneholdt viktig informasjon han måtte få gjenopprettet. Heldigvis for mannen klarte Kroll Ontrack å rekonstruere informasjonen på første forsøk.

3. Reddet ferieminnene – Den uheldige mannen hadde kommet hjem fra sitt livs ferie på Barbados da han ikke klarte å finne korallsnorklingsbildene han hadde tatt med sitt nye ”vanntette” digitalkamera. Kameraet var åpenbart ikke så vanntett som reklamen hadde bedyret, men Kroll Ontrack berget alle mannens umistelige bilder av tropiske fisker.

2. Fra vondt til verre – En universitetsprofessor irriterte seg over pipelyder fra harddisken på sin nye stasjonære PC. I et forsøk på å fjerne støyproblemet åpnet han dekselet og sprayet innsiden med et smøremiddel. Han fikk slutt på ulydene, men ulempen var at PC-en nå ikke ville starte opp. Kroll Ontrack fikk imidlertid liv i harddisken igjen og rekonstruerte dataene.

1. Illeluktende jobb – Det opprinnelige datatapet var ikke alvorlig, men situasjonen forverret seg da kunden sendte harddisken til Kroll Ontrack pakket inn i et par skitne sokker. De gamle sokkene ga ikke tilstrekkelig beskyttelse under transporten, og de påfølgende skadene gjorde rekonstruksjonsjobben spesielt vanskelig. Neste gang lovet han å bruke bobleplast, men uansett klarte Kroll Ontrack å rekonstruere dataene på harddisken.

Har du opplevd PC-ulykker?

Teknisk Ukeblad vil gjerne høre om dine erfaringer med PC-ulykker og påfølgende datatap. Det er aldri morsomt når det skjer, men i ettertid kan det være morsomt. Del opplevelsene med resten av leserne!

Les mer om: