NATURVITENSKAP

De smarte små

Det finnes eksperter som mener at nanoteknologien vil revolusjonere verden. Andre mener at "nano" bare vil forsterke og forbedre eksisterende teknologi.

Daglig leder Richard Carter i Institute for Nanoscale Science and Technology (Insat) i Newcastle upon Tyne, sier at det er to typer nano: "top-down" der store maskiner produserer på molekylnivå med ubegripelig nøyaktighet; og nanorobot-teknologi som setter sammen og/eller modifiserer celler og produkter på molekylnivå.

Carter sier at man med disse teknikkene utmerket godt kan lage millioner av selv-kopierende maskiner som hver for seg lager nye millioner. Egentlig en litt skremmende tanke, om noe kommer skjevt ut?

De mest entusiastiske forskerne ser for seg bakteriedrevne nanomaskiner som reiser rundt med blodstrømmen og renser opp arterier, fikser kreftceller og i det store og hele fungerer som kroppens renholdsverk.

Som sagt: Bare ingen av dem kommer skjevt ut i starten.

Kanskje onkel Hans ender opp som tante Ingrid? Tenk om Bestefar blir atten år igjen? Lille Frida blir femti. Mulighetene er kanskje legio.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.