NYHETER_BYGG

De slukker tørsten

27. apr. 2001 - 01:06

Med en lagringskapasitet på 3,6 millioner liter øl er anlegget i stand til å produsere opp til 200.000 enheter i timen.

En del av utstyret fra gamlebryggeriet på Grünerløkka i Oslo er flyttet opp og er under installering. Dette innebar blant annet at telefonstolper og trikkeskinner måtte flyttes når de enorme lagertankene – på tusenvis av hektoliter hver – skulle transporteres til Gjelleråsen.

Omkring 35 millioner

Landteknikk fikk i oppdrag å prosjektere og levere prosessdelen av det nye bryggeriet. Oppdraget omfatter ifølge teknisk direktør Dag Moxnes, prosjektering, flytting og renovering av utstyr fra det tidligere Ringnes-bryggeriet i Oslo, komponent- og utstyrsleveranser, installering av komplett automasjon for prosessanlegget, med i alt 41.600 meter kabel, montering og testing av blant annet 1200 automatventiler, oppsveising og montering av 10.000 kilometer rustfrie rør og 7500 meter luftslanger, og igangkjøring med kvalitetssikring.

I tillegg kommer det skjermbaserte styringssystemet Brewmaxx med Siemens S7-400, med Profibus og AS-I-bus. For å ha kontroll med prosjektering og gjennomføring leide Landteknikk inn folk, i tillegg til å gjøre full bruk av sine 12 prosjektingeniører, 16 næringsmiddelteknologer og 16 prosessautomatikere.

Standardisering

Alfa Lavals produkter er sterkt representert i anlegget, blant annet om lag 300 av de nye Unique lekkasjesikre ventilene, med ThinkTop ventiltopper for ASI-buss. Ca. 30 LKH prosesspumper inngår også i leveransen. Ettersom Ringnes ønsker å standardisere på pumper og ventiler fra Alfa Laval, har Landteknikk i tillegg levert pumper og ventiler til andre underleverandører i prosjektet. Alfa Laval ScandiBrew leverte tanktopper, gjærpumper og automatisk prøvetakingsutstyr.

Montasjen tok til medio oktober i fjor, og i disse dager er produksjonen av de velkjente forfriskningene i full gang på Gjelleråsen.

Moderne logistikk

Ringnes er til stede syv geografiske punkter i Norge. For å håndtere dette og det meget store eksterne transportarbeidet, satset selskapet tidlig på god logistikkstyring.

Gjennom Swisslog-systemet har anlegget fått svært høy lagringskapasitet fordi tilgjengelig areal ute og inne er så godt utnyttet. Gjennomkjøringskapasiteten er mye høyere enn før, blant annet fordi man har installert doble lasthåndteringskraner. Systemet er dimensjonert for maksimal ytelse i perioden mai-september. Helautomatiske fyllelinjer styrt av logistikksystemet minimaliserer nedetiden. Bokføring/lagerkontroll er blitt mye enklere, systemets oppetid er meget høy og kostnadene har vist seg å være lave.

Gravøl på Grünerløkka

I nesten 125 år har den vært der, duften av ølbrygging ved Ringnes Bryggeri på Grünerløkka. Nå er det slutt. Bryggerianlegget i Oslo kunne ikke møte framtidas krav. Det er bakgrunnen for at Ringnes har flyttet til Norges største bryggerianlegg på Gjelleråsen i Nittedal. Ringnes-ølet, tradisjonen og kulturen lever videre.

– Vi er stolte over våre røtter, og har mye å lære av våre stiftere Amund og Ellef Ringnes sier adm. direktør Bjørn Wiggen i Ringnes.

– Akkurat som de gjorde i 1877, begynner vi nå med nytt og moderne anlegg på Gjelleråsen. Samtidig vil vi ta vare på vår kultur og tradisjoner. Det aller siste brygget ble satt ved Ringnes Bryggeri i Oslo for noen få uker siden. En epoke på nærmere 200 år med brygging av øl i hovedstaden, er dermed over. I bryggeriets museum er historien til Oslobryggeriene tatt vare på.

Bondesønnene

Det er et stykke eventyr og industrihistorie bak Ringnes Bryggeri, som ble etablert av bondesønnene Amund og Ellef Ringnes sammen med konsul Axel Heiberg som skaffet kapital, i 1876. De to brødrene kom fra slektsgården Ringnes i Krødsherad, og skulle gjøre lykke i hovedstaden. De lyktes også – og bryggeriet har vokst seg større og større.

I dag er Ringnes Norges største bryggeri med ca. 2000 ansatte på sju anlegg over hele Norge. I nær framtid vil Orkla og Carlsberg eie henholdsvis 40 og 60 prosent hver. Selskapets øl, brus og vann finnes i nær sagt alle butikker og restauranter i landet vårt.

Kjente navn….

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Ringnes har ca. 59 prosent av ølmarkedet, Ringnes øl – som også bærer selskapets navn – er Norges største ølmerke. Lysholmer og Munkholm er andre kjente nasjonale merker. Carlsberg er det mest kjente internasjonale ølmerket. I Oslo er Frydenlund det kjente lokale.

– Vi er stolte over å ha gode merkevarer som Norges befolkning er glade i. Men vi må også hele tiden tenke nytt, og møte nye krav. Vi har mange kompetente og dyktige medarbeidere, og etter en stor omstilling på slutten av 90-tallet, fokuserer vi nå enda mer mot kunder og forbrukere. Vi er opptatt av å møte folks ønsker, og å tilby det som nordmenn vil ha. Dette vil fortsatt være vår hovedutfordring framover, sier Bjørn Wiggen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.