SAMFUNNPOLITIKK

De mest gebyrkåte kommunene

Dag Yngve Dahle, Stein Jarle Olsen
14. juli 2008 - 14:27

Siden i fjor har de kommunale avgiftene for vann, avløp, renovasjon og feiing i gjennomsnitt økt med 6,6 prosent.  

Det er langt mer enn inflasjonen, som på samme tid var på 3,7 prosent.

Vanngebyrer i kommunene

Standardbolig

Undersøkelsen har tatt utgangspunkt i en standardbolig på 120 kvadratmeter, med et forbruk på 150 kubikkmeter vann og avløp årlig.

Gjennomsnittlig avgiftstrykk i norske kommuner er 8 272 kroner per år.

Versting

Norges verste gebyrkommune? Det er Arbeiderparti-kommunen Vestre Toten, som totalt drar inn hele 12 269 kroner i gebyrer og avgifter fra en gjennomsnittlig familie.

Rådmann Jan Olav Grønland er imidlertid ikke enig i at kommunen hans er den dyreste.

Toten slår tilbake

- Nei, dette er bare tull. Vi har et system med fast abonnementsgebyr, hvor folk i tillegg betaler etter forbruk. Det gjennomsnittlige forbruket er 112 kubikkmeter, ikke SSBs 150. Det riktige tallet vil derfor være 10 045 kroner inkludert moms, sier han.

Avløpsgebyrer i kommunene

Taler for seg

Utredningssjef Dag Refling i Huseiernes Landsforbund mener likevel statistikken taler for seg.

- Debatten om dette er nesten umulig å ta. Vi har tatt utgangspunkt i en gjennomsnittlig bolig etter folketellingen i 2001, og ut fra erfaring bruker en snittfamilie i en slik bolig mellom 150 og 175 kubikkmeter vann, sier han.

Refling mener det er viktig å benytte samme definisjonen i alle kommuner.

- Dersom Vestre Toten føler at dette er urimelig, er det like urimelig for alle de andre kommunene som er med i statistikken. De kommer likevel ikke unna med at de er en dyr gebyrkommune, sier han.

Renovasjonsgebyrer i kommunene

Billigst i vest

Billigst er det å bo i Høyre-kommunen Sola på Vestlandet. Der betaler folk totalt 4.749 kroner i året i gebyrer, opp bare 2,8 prosent fra i fjor. Ordfører Håkon Rege peker på at de har fornyet og forbedret jevnt og trutt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

- Det er jo meningen at dette skal gå i null. Vi har tenkt langsiktig både når det gjelder renovering og utskiftninger i ledningsnettet, og har en plan om å bruke en viss sum hvert år. Vi føler selv at vi har en effektiv etat på vann og avløp, og har til og med satt ned vannavgiften flere år, sier han til TU.no

Følger nøye med

Om det faktum at Norges billigste kommune er Høyre-styrt, mens den dyreste har Arbeiderparti-ordfører, vil han ikke si så mye.

- Det er jo vanskelig å snakke på vegne av andre, men vi har vært veldig bevisste på det som dreier seg om avgifter til innbyggerne, og følger nøye med på blant annet inflasjon og slike tall. Samtidig er det jo viktig å ha god kvalitet på tjenestene som leveres til husstandene, og såvidt jeg vet, får vi veldig få klager her i Sola, sier han.

Feiegebyrer i kommunene

Her er alle gebyrene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.